Beste 4K TV [Test 2024]

beste 4k tv

Philips 43PUS8807/12 - 43 inch - 4K LED 

beste 4k tv

Sony Bravia XR-55A75KP - 55 inch - 4K OLED

beste smart tv

Samsung QD 65S95B - 65 inch - 4K OLED

Hoe ben ik tot deze Top-5 gekomen?

Meer dan 40 verschillende TV's  getest

60 uur+ onderzoek


5 Experts geïnterviewd

 

200+ consumenten reviews gecheckt

Ben jij op zoek naar de beste 4K tv? Dan zit je hier goed. Ik heb veel onderzoek gedaan naar de best geteste 4K tv's. Ik heb de geteste modellen verdeeld in 3 categorieën: beste 43 inch, beste 55 inch en beste 65 inch tv. Dit zijn dan ook de meest populaire formaten.


Naast dat ik een deskundige ben op tv-gebied en dus weet wat de beste opties zijn, heb ik ook 5 andere experts geïnterviewd. Bij de 4k tv's vergelijken, heb ik ook meer dan 200 verschillende consumenten reviews doorgelezen op verschillende websites. Uiteindelijk ben ik tot de e beste 4K TV's van 2024 gekomen. Dus ben je opzoek naar een goede 4k tv, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Ik maak het je makkelijk door mijn 3 geselecteerde modellen aan jou te adviseren. 


De allerbeste opties vind je terug in mijn gemaakte top 3. Waarom en welke 4k televisie het best geschikt voor jou is, ontdek je in dit artikel. De best geschikte 4k tv koop je voor de beste prijs via TVadviseur.nl.

Over de Auteur.

Mijn naam is Willem Smits, oprichter en beheerder van tvadviseur.nl. Ik ben al bijna 30 jaar actief in de tv-branche. Eerst ben ik voornamelijk werkzaam geweest als monteur, daarna ben ik productspecialist bij een elektronicawinkel geworden, waarbij ik klanten van tv advies voorzag. Mijn doel van deze website is om de gewone Nederlander van goed en betrouwbaar advies te voorzien in Jip & Janneke taal.


Waarom kiezen voor een 4K TV?

Als je nog geen 4K tv hebt, is dit wel het moment om er een te overwegen. Zo goed als iedereen die een nieuwe tv koopt, wilt wel een tv met 4K resolutie. Daarom is bijna elke televisie die hedendaags verkocht wordt een 4K Ultra HD tv.


Waarom zou je een Ultra HD 4k tv kopen? Het antwoord daarop is simpel: het beeld ziet er superstrak uit. Tegenwoordig is er ook steeds meer 4K content, waardoor een 4K niet meer iets is voor later in de toekomst, maar nu! 


De meeste streaming diensten bieden films en series in 4K aan. Daarom is het tegenwoordig wel de resolutie die je moeten nemen als het gaat om de hoeveelheid pixels. Zo kun je jouw favoriete voetbalteam, natuurbeelden of acteurs goed in detail op je beeld bekijken.


4K Ultra HD televisies hebben een beeldresolutie die 4 keer scherper is dan Full HD modellen. Tot op heden wordt nog niet alles in 4K resolutie gemaakt en uitgezonden, maar sommige Netflix- en Amazon Prime Video series- en films zijn al in 4K.


Ook de Playstation 4 Pro en Xbox One geven steeds vaker games uit in 4K resolutie. Daarnaast bestaan er 4K Blue Ray Spelers waar je je eigen videobeelden kunt zien als je deze met een 4K-camera gemaakt hebt. Dus speel jij games op de nieuwe spelcomputers of stream je vaak films? Dan is een 4K tv een uitstekende keuze als jij van een scherp en gedetailleerd beeld houdt.


Wat is een 4K TV precies en wat is belangrijk?

Een 4K tv heeft een pixeldichtheid van 8.294.400 pixels (3840 x 2160 pixels). Wat zegt dit nou? Dit is het aantal punten die met een kleur samen een beeld vormen. Het zegt erover dat je met hoe meer pixels je tv heeft, hoe scherpere beelden je krijgt.


De beste 4K televisies die je op dit moment kunt krijgen hebben niet alleen een hoge pixel resolutie, maar ook veel functionaliteiten voor de moderne tv. Denk aan OLED / QLED panelen, Dolby Vision / HDR en Quantum Dots (verbetering van beeldkwaliteit door middel van nano-kristallen). De quantum dot techniek zorgt voor een betere, mooie, diepe en heldere weergave van kleuren.


Verder raad ik je aan bij het kopen van een 4K tv om goed te letten of de tv veel van de HDR standaarden ondersteunt. Als een tv bijvoorbeeld Dolby Vision, HDR10 en HDR+ ondersteunt, betekent het dat het beeld een veel groter dynamisch bereik heeft. Met een HDR zijn er nog meer kleuren zichtbaar, meer details in de schaduwen te zien en zijn lichte beelden extra helder. Het laat verschillen tussen donker en lichte kleuren gedetailleerder zien. Een 4K HDR model is echt uitstekend. 


Als je voor een goedkoper 4K model gaat in plaats van een duurdere, betekent het dat je wat inlevert op beeldkwaliteit. Het kleurbereik van een OLED scherm is altijd beter dan een LCD scherm. Ga dus voor een 4K tv met OLED. Bij OLED kan elke pixel aan of uit staan (bijvoorbeeld helemaal zwart of helemaal wit), bij LCD wordt de achtergrondverlichting in zones ingedeeld. 


Bij duurdere 4K tv's gaat dat in duizenden zones, waardoor heel precies de achtergrondverlichting aan/uit gezet wordt. Bij een goedkopere versie zijn dat 128 zones.


Wat leuk is bij bijvoorbeeld Philips, is dat het Ambilight ondersteunt. Dat zijn lampjes aan de achterkant van de tv die het beeld of geluid volgen wat te zien is op dat moment.


Een 4K televisie is mooi, maar de HDMI bron moet ook wel kloppen. De HMDI aansluitingen zijn veranderd in de loop der jaren. Veel 4K tv's beschikken over HDMI 2.1, wat betekent dat er meer data naar de tv verstuurt kan worden. Voor 4K heb je op z'n minst een HDMI 2.0 nodig. De HDMI 2.1 aansluitingen zijn bijvoorbeeld handig als je een gamer bent, want dan kun je echt genieten van mooie HDR (high dynamic range) beelden tijdens het gamen.


Beste 4K TV: waar moet je op letten?

Als je op zoek bent naar de beste 4K tv, vind je het misschien moeilijk om een goede keuze te maken tussen alle verschillende modellen die er tegenwoordig zijn. Om die keuzestress te vermijden, help ik jou graag met het beste tv advies. Ik heb veel 4K smart tv's met elkaar vergeleken aan de hand van verschillende specificaties en van daaruit de beste opties opgemaakt.


Daarnaast heb ik een indicatie gemaakt welk schermformaat het best past bij de kijkafstand die jij vanaf je bank tot de tv hebt. Tenslotte heb ik nog een tip voor je op het gebied van audio.

Verversingssnelheid - Hertz

Als je naar sport kijkt heb je vaak te maken met snelle beelden. Je wilt deze snelle beelden natuurlijk wel zo vloeiend mogelijk op je televisie heb. Daarbij is de verversingssnelheid van de televisie belangrijk. Dit is te berekenen in 'Hertz'. Dit wordt ook wel beeldfrequentie of frame rate genoemd. 


De Hertz waarde geeft aan hoe vaak er binnen 1 seconde een nieuwe beeld wordt laten zien op het beeldscherm.  Dus hoe hoger de hertz waarde, hoe beter. Een 100 hertz tv is bijvoorbeeld beter als een 50 hertz tv. Als je sportwedstrijden vloeiend wil bekijken, raad ik je aan om echt een 100 hertz tv te nemen.

Schermformaten

Er zijn veel verschillende schermafmetingen in de tv markt. De schermformaten worden uitgedrukt in inches. Het juiste inch schermformaat is voor iedereen anders. 55 inch en 65 inch zijn tegenwoordig de populairste grotere schermformaten. Daarnaast zijn 43 inch, 50 inch en 75 inch 4K tv's ook in trek.


Hoe groter de televisie, hoe verder je ervan af kunt zitten. Zo kun je dus meer vrienden mee laten kijken. Het is ook zo dat je op een grotere televisie meer details kunt zien. Bij het zien van de details is ook de resolutie belangrijk. De resolutie geeft aan hoe scherp de tv is; oftewel hoeveel details zichtbaar zijn op het scherm.


Als je een grotere tv kiest, moet de resolutie ook beter zijn. Om de beelden zo scherp mogelijk te zien bij een televisie tot en met 65 inch, raad ik je sowieso aan om voor een resolutie te gaan van 4K Ultra HD. 4K is tegenwoordig de populairste resolutie. 


Als je erg dicht bij je tv zit, dus zo'n 1,50 meter, zou ik niet groter gaan dan 65 inch. Anders zit je constant met je hoofd heen en weer te kijken. Het is natuurlijk wel zo: hoe groter de tv, hoe mooier de beleving. 

 

Tegenwoordig zijn er steeds meer televisies op de markt, waardoor je altijd wel een geschikte tv kunt vinden. Dit betekent wel weer meer uitzoekwerk voor mij, maar dat doe ik voor jou met alle plezier!

Kijkafstand

Hierbij heb ik de gemiddelde en de grotere formaten bij gezet per kijkafstand.


2,00 meter of minder = 43 inch of kleiner

2,00 meter tot 2,50 meter = 43 inch (gem.) of 49 - 50 inch (groter)

2,50 meter tot 3,00 meter = 49 - 50 inch (gem.) of 55 - 58 inch inch (groter)

3,00 meter tot 4,00 meter = 55 - 58 inch (gem.) of 60 - 65 inch (groter)

4,00 meter of meer = 60 - 65 inch (gem.) of 70 - 75 inch (groter)


Schermformaten in centimers:

43 inch = 109 cm

49 inch = 124 cm

50 inch = 127 cm

55 inch = 140 cm

65 inch = 165 cm

75 inch = 191 cm

85 inch = 216 cm 

Audio

Bij het kopen van een nieuwe tv let je voornamelijk op het beeld. Maar het geluid is zeker ook niet onbelangrijk. De hedendaagse 4K tv's beschikken over prima geluidskwaliteit.


Om je televisie beleving nog meer te vergroten, raad ik je aan om ook te kijken voor een soundbar. Een soundbar versterkt en verbetert het geluid van de tv flink. Je kunt ook nog kiezen voor een surround set voor een inheems geluid.


beste 4k tv

Philips 43PUS8807/12 - 43 inch - 4K LED 

beste 4k tv

Sony Bravia XR-55A75KP - 55 inch - 4K OLED

beste smart tv

Samsung QD 65S95B - 65 inch - 4K OLED


Wat is nog meer belangrijk bij een goede 4K tv?

Ik vind het belangrijk dat je een keuze maakt waar je zelf ook achter staat. Een televisie moet namelijk zorgen voor jarenlang kijk (en luister) plezier. De onderste punten zijn belangrijke eigenschappen die ik in meeneem bij het vergelijken van de beste 4K Ultra HD televisies.

Schermtype

QLED vs OLED vs LCD.


Je vraagt je misschien af: welk schermtype heb ik nodig? Bij deze keuze hoop ik jou goed te helpen.

De meeste mensen vinden het type scherm het belangrijkste onderdeel bij het kopen van een nieuwe tv.


QLED is van Samsung en staat voor 'Quantum Dot Light Emitting Diode'. Het beeldscherm is voorzien van een laag nanokristallen. Dankzij de invloed van licht kunnen deze opkleuren, wat voor een hoger kleurbereik zorgt. Ook hebben QLED TV's een hoge helderheid. Hierdoor blijft het beeld ook goed bij veel licht uit de omgeving.

Het is wel zo dat over het algemeen QLED tv's wat duurder zijn dan LCD tv's.


Bij een OLED tv is er geen backlight nodig, omdat de pixels zelf licht vertonen. De schermen kunnen op individuele basis aan/uit worden gezet. Hierdoor zijn de zwartwaardes ongeveer 0. Daarnaast gebruiken OLED tv's een stuk minder stroom. Dit is omdat de pixels geen extra backlight nodig hebben om licht uit te zenden. Het is wel zo dat over het algemeen OLED tv's wat duurder zijn dan LCD tv's.


Zoals ik hierboven al zei: LCD tv's zijn wat goedkoper dan QLED en OLED tv's. Je betaalt een lagere prijs, maar hier lever je wel in op de zwartwaardes. LCD panelen hebben dus backlight nodig om beeld te kunnen weergeven. Hierdoor komt er wel wat licht door het scherm heen, ook als het beeld helemaal zwart is. Het zijn dus niet echte zwarte kleuren. Maar dankzij technieken als local of global dimming, kunnen de zwartwaardes alsnog behaald worden die bij de HDR standaarden behoren.

Prijs

Misschien denk je wel dat een 4K tv altijd onwijs duur is, maar dit kun je zelf echt beperken. Een 43 inch 4K tv kun je krijgen voor 500 euro en is dus een prima budget model. Wil je voor een groter formaat gaan? Voor 1100 euro kun je een 4K tv krijgen van 70 inch, maar daartussenin heb je nog allerlei formaten en prijzen. Als je de beste en modernste functionaliteiten, betaal je wel wat meer.

Energielabel

Misschien is het je nog niet opgevallen, maar bij veel verschillende 4K tv's wordt het energielabel weergegeven. Uiteraard moet je kijken naar de prijs, maar ook naar het stroomverbruik. Een laag energielabel kan leiden tot een grote energierekening. Een televisie is namelijk ook wel een apparaat dat je veel gebruikt en daarom raad je aan om voor een zuinig model te gaan. Een A++ label is het aller zuinigst (maar zeldzaam), daaropvolgend A+, A, B, etc.

Hier heb ik allemaal rekening mee gehouden en meegenomen in de keuze bij het selecteren van de beste 4K tv's.

Smart TV besturingssystemen

Per merk verschilt het soort besturingssysteem, waardoor het ook zijn eigen interface heeft. Elk platform heeft zijn voor- en nadelen. 


De systemen waar de beste 4K Smart tv's op draaien, zijn als volgende per merk: 

-Sony en Philips: Android

-Philips (kleinere smart tv's): Saphi

-Samsung: Tizen

-LG: WebOS

-Panasonic: my Home Screen


Dankzij deze systemen heb je toegang tot onwijs veel apps op jouw nieuwe 4K Smart TV.


Waar beschikt een goede 4K tv over?

Hieronder heb ik even kort op een rijtje gezet waar ik de beste 4K televisies op beoordeeld heb. Al deze punten heb ik in het artikel al uitgebreid uitgelegd, maar zo'n overzichtje hieronder is toch nog wel even handig.

  • Superstrakke en scherpe beelden
  • HDR (high dynamic range)
  • HDMI 2.0 of HMDI 2.1
  • OLED of QLED schermtype voor het beste beeld

De plek van de tv is ook erg belangrijk

Muur

Chaos aan snoeren voorkomen? Dan is het handig om de tv zo dicht mogelijk bij de nodige aansluitingen te plaatsen. De muren die haaks op het raam staan, hebben de laagste weerkaatsing niveaus.


Plek
Voor de plaatsing van de televisie is een stevig en stabiel oppervlak nodig. 


Hoogte
Wanneer je op de bank zit en tv aan het kijken bent, dan moet de onderste rand van de tv zich op ooghoogte bevinden voor de beste kijkbeleving. Bij de meeste tv meubels is hier rekening mee gehouden. Maar het is handig om deze regels te gebruiken als je de tv aan de muur wil ophangen.


Wat is de beste 4K TV?

Hieronder de 3 best geteste 4K Smart TV van 2024:

beste 4k tv

Philips 43PUS8807/12 - 43 inch - 4K LED 

beste 4k tv

Sony Bravia XR-55A75KP - 55 inch - 4K OLED

beste smart tv

Samsung QD 65S95B - 65 inch - 4K OLED

Welke slimme tv biedt de beste prijs/kwaliteitsverhouding? Ik heb de beste 4K televisies voor jou getest. Zo vind jij gelijk de best geschikte opties.

Veelgestelde vragen

Vragen die veel aan mij gesteld worden, heb ik hieronder beantwoord in een simpel overzichtje. Ook dit is voor jou goed om te weten.

Hoe worden de 4K TV's beoordeeld?

Elke televisie heeft 8 belangrijke eigenschappen. Ik heb gekeken naar de kenmerken die het meest belangrijkst zijn bij het doen van een aankoop van een tv. Daarnaast heb ik de beste 4K Ultra HD tv's beoordeeld via verschillende manieren: mijn eigen ervaringen, interviews met andere experts en vele reviews van Bol.com, Coolblue.nl en BCC.nl. Wil je weten wat de uitslag is van deze vergelijkingstest? Klik dan hier.

Wat zijn de gemiddelde prijzen van 4K TV's?

Er is een erg groot aanbod aan televisies. De prijzen liggen .... In deze uitgebreide test zie je per segment wat de beste koop is.

Hoeveel jaar garantie zit er op 4K TV's?

Loop je onverwachts opeens tegen technische problemen? Dan kun je gerust contact opnemen met de klantenservice van de verkopende partij. Zo goed als alle 4K televisies zit een standaard fabrieksgarantie van 2 jaar vanaf de datum van aankoop. 

Andere bekeken ook:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}