Beste 8K TV [Test 2024]

beste 8k tv

Samsung Neo QLED 8K 65QN800B

beste 8k tv

Samsung Series 9 8K QE75QN900B

beste 8k tv

Samsung Neo QLED 8K 85QN800C

Hoe ben ik tot deze Top-3 gekomen?

Meer dan 15 verschillende TV's  getest

40 uur+ onderzoek


5 Experts geïnterviewd

 

100+ consumenten reviews gecheckt

Ben jij op zoek naar de beste 8K tv? Dan zit je hier goed. Ik heb veel onderzoek gedaan naar de beste 8K tv's van dit moment en daarbij heb ik modellen die ik getest heb verdeeld in 3 categorieën: beste 65 inch, beste 75 inch en beste 85 inch tv.


Naast dat ik een deskundige ben op tv-gebied en dus weet wat de beste opties zijn, heb ik ook 5 andere experts geïnterviewd. Bij de het vergelijken van de 8K tv's, heb ik ook meer dan 200 verschillende consumenten reviews doorgelezen op verschillende websites. Uiteindelijk ben ik tot de 3 beste 8K tv's van 2024 gekomen. Dus ben je opzoek naar een goede 8k tv, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Ik maak het je makkelijk door mijn 3 geselecteerde modellen aan jou te adviseren. 


De allerbeste opties vind je terug in mijn gemaakte top 3. Waarom en welke 8K televisie het best geschikt voor jou is, ontdek je in dit artikel. De best geschikte 8K tv koop je voor de beste prijs via TVadviseur.nl.


Over de Auteur.

Mijn naam is Willem Smits, oprichter en beheerder van tvadviseur.nl. Ik ben al bijna 30 jaar actief in de tv-branche. Eerst ben ik voornamelijk werkzaam geweest als monteur, daarna ben ik productspecialist bij een elektronicawinkel geworden, waarbij ik klanten van tv advies voorzag. Mijn doel van deze website is om de gewone Nederlander van goed en betrouwbaar advies te voorzien in Jip & Janneke taal.


Waarom wel/niet kiezen voor een 8K TV?

Een 8K televisie heeft 4 keer meer pixels dan een 4K televisie, en dus is de beeldkwaliteit ook 4 keer zo scherp. Dit betekent maar liefst 16 keer scherper dan een Full HD televisie.


Een 8K Ultra HD tv beschikt over 7680 horizontale pixels x 4230 verticale pixels. Maar is een tv met meer pixels ook beter? Of is het gewoon een tijdelijke, dure hype? Eigenlijk zijn alle 8K tv's die op dit moment geproduceerd worden, stuk voor stuk geweldig. Alleen, moet je ook een van deze aanschaffen?


4K is eigenlijk nog niet zo heel lang ingeburgerd, en dan staat er dus al 8K klaar. Op Vimeo en YouTube is er nog maar een handjevol kanalen die video's in 8K kwaliteit aanbieden. Ook is het waarschijnlijk zo dat jouw favoriete game ook nog niet in 8K resolutie beschikbaar is.


Toen ik een jaren geleden een 4K video op een 4K tv zag, was ik echt verbaasd over het verschil tussen Full HD en 4K. De sprong van Full HD naar 4K is 4 keer zoveel pixels, maar de beleving was 10 keer zo sterk naar mijn idee. Uiteraard ben ik nu aan de beeldkwaliteit van mijn eigen 4K tv gewend die ik 5 jaar geleden aangeschaft heb.


Toen ik voor het eerst een nieuwe 8K tv zag, had ik weer zo'n WOW-effect. Prachtig. Nu bij de nieuwe 8K tv's merk ik ook wel dat het echt scherper is.


De echte details kun je goed zien als je op 1 meter van de 8K tv zit. Maarja, wie zit er nou op 1,00 meter van zijn tv af? Toch is het beeld van een 8K tv uiteraard een stuk beter dan een 4K tv. De beeldtechnologie is sterk verbeterd; de hardware is een stuk beter, maar ook de achterliggende software.


Het verschil tussen 4K en 8K is misschien niet heel makkelijk voor je ogen direct te zien, maar dat heeft ook een voordeel. Als jij bijvoorbeeld op jouw 8K tv kijkt naar 4K beelden, wordt door de 8K tv automatisch het beeld beter gemaakt. Zo heb je alsnog het gevoel dat je naar 8K beelden kijkt (als je kijkafstand zo'n 4,00 meter is).


Voor het prijskaartje krijg je niet alleen beter beeld, maar ook een stuk mooier geluid. Het probleem met de meeste platte tv's is dat zij geen klankkast kunnen vormen, omdat ze zo dun zijn. Daarom klinken ze ook niet zo goed. Maar een 8K tv klinkt zelfs zonder soundbar wel aardig goed, maar met soundbar klinkt het uiteraard nog stukken beter.


Tegen de tijd dat 8K echt groot gaat worden en het nieuwe normaal is geworden (qua content etc) ben je wel een paar jaar verder. Voor jou dus de afweging of je gaat voor een 8K tv, of toch gaat voor een wat algemenere 4K tv.


beste 8k tv

Samsung Neo QLED 8K 65QN800B

beste 8k tv

Samsung Series 9 8K QE75QN900B

beste 8k tv

Samsung Neo QLED 8K 85QN800C


Wat is nog meer goed om te weten bij een 8K UHD tv?

  • Het aanbod van 8K tv's is nog niet zo groot. Samsung is het enige merk dat echt uitgepakt heeft. LG, Sony en Philips nog niet echt, maar zijn ermee bezig.
  • Er wordt nog weinig content in 8K beeldkwaliteit uitgezonden, maar dit wordt in de komende tijd meer. Het is wel zo dat 4K beelden automatisch scherper worden gemaakt op een 8K tv. Een mooi pluspuntje dus.
  • Wil jij echt goed voorbereid zijn op de ontwikkelingen in de wereld van televisies; bijvoorbeeld grote sportevenementen of films over een bepaalde tijd? Koop dan een 8K tv.
  • Een 8K tv is écht een meerwaarde als jij een scherm neemt van 65 inch tv of groter.

Samsung QLED 8K tv's

De nieuwe Samsung QLED tv's beschikken over de machtige 8K resolutie kwaliteit. Met 33 miljoen pixels verlies jij jezelf in het 8K beeldscherm. Samsung 8K QLED tv's hebben een Direct Full Array techniek. Danzkij de diepere zwartwaarden (zwart is ook echt zwart) en hogere kleurcontrasten (groter verschil in kleuren) beleef je elke scène nog intenser. De techniek die zorgt voor een betere kleurweergave waardoor je nog meer details ziet, heet Quantum Dot.


Het beeld van een Samsung QLED 8K tv is fenomenaal. Als gemiddelde consument heb je daar op dit moment nog niet super veel aan, omdat er momenteel nog niet zoveel content in 8K beschikbaar is. Maar ben jij een "home cinema freak" of een "early adopter" en houd je van de nieuwste technologische ontwikkelingen? Wil jij alvast voor zijn? Ga dan voor een door mij geselecteerde Samsung QLED 8K tv.


Waar let ik op bij het vergelijken van 8K Ultra HD tv's ?

Als je op zoek bent naar de beste 8K tv, vind je het misschien moeilijk om een goede keuze te maken de verschillende modellen. Om die keuzestress te vermijden, help ik jou graag met het beste tv advies. Ik heb veel 8K smart tv's met elkaar vergeleken aan de hand van verschillende specificaties en van daaruit de beste opties opgemaakt.

Verversingssnelheid - Hertz

Als je naar sport kijkt of gamet heb je vaak te maken met snelle beelden. Je wilt deze snelle beelden natuurlijk wel zo vloeiend mogelijk op je televisie heb. Daarbij is de verversingssnelheid van de televisie belangrijk. Dit is te berekenen in 'Hertz'. Dit wordt ook wel beeldfrequentie of frame rate genoemd. 


De Hertz waarde geeft aan hoe vaak er binnen 1 seconde een nieuwe beeld wordt laten zien op het beeldscherm.  Dus hoe hoger de hertz waarde, hoe beter. Een 100 hertz tv is bijvoorbeeld beter als een 50 hertz tv. Als je sportwedstrijden vloeiend wil bekijken, raad ik je aan om echt een 100 hertz tv te nemen. 

Voor het allerbeste vloeiende beeld gaan? Kies voor 200 hertz.

HDR

Ik raad je aan om een 8K tv kopen die de HDR standaarden ondersteunt. HDR staat voor high dynamic range.


Als een tv bijvoorbeeld Dolby Vision, HDR10 en HDR+ ondersteunt, betekent het dat het beeld een veel groter dynamisch bereik heeft. Met een HDR zijn er nog meer kleuren zichtbaar, meer details in de schaduwen te zien en zijn lichte beelden extra helder. Het laat verschillen tussen donker en lichte kleuren gedetailleerder zien. Een 8K HDR model is echt uitstekend. 

Schermformaten

Er zijn veel verschillende schermafmetingen in de tv markt. De schermformaten worden uitgedrukt in inches. Het juiste inch schermformaat is voor iedereen anders. Voor 8K UHD tv's zijn 65 inch en 75 inch tegenwoordig de populairste grotere schermformaten. 


Hoe groter de televisie, hoe verder je ervan af kunt zitten. Zo kun je dus meer vrienden mee laten kijken. Het is ook zo dat je op een grotere televisie meer details kunt zien. Bij het zien van de details is ook de resolutie belangrijk. De resolutie geeft aan hoe scherp de tv is; oftewel hoeveel details zichtbaar zijn op het scherm. Het is natuurlijk zo: hoe groter de tv, hoe mooier de beleving.

 

Schermformaten in centimeters:

55 inch = 140 cm

65 inch = 165 cm

75 inch = 191 cm

82 inch = 208 cm

85 inch = 216 cm 

Audio

Bij het kopen van een nieuwe tv let je voornamelijk op het beeld. Maar het geluid is zeker ook niet onbelangrijk. De 8K tv's beschikken over meer dan prima geluidskwaliteit.


Om je televisie beleving nog meer te vergroten, raad ik je aan om ook te kijken voor een soundbar. Een soundbar versterkt en verbetert het geluid van de tv flink. Je kunt ook nog kiezen voor een surround set voor een inheems geluid.


Wat is nog meer belangrijk bij een goede 8K tv?

Ik vind het belangrijk dat je een keuze maakt waar je zelf ook achter staat. Een televisie moet namelijk zorgen voor jarenlang kijk (en luister) plezier. De onderste punten zijn belangrijke eigenschappen die ik in meeneem bij het vergelijken van de beste 8K smart televisies.

Schermtype

QLED vs OLED.


Je vraagt je misschien af: welk schermtype heb ik nodig? Bij deze keuze hoop ik jou goed te helpen.

De meeste mensen vinden het type scherm het belangrijkste onderdeel bij het kopen van een nieuwe tv.


QLED is van Samsung en staat voor 'Quantum Dot Light Emitting Diode'. Het beeldscherm is voorzien van een laag nanokristallen. Dankzij de invloed van licht kunnen deze opkleuren, wat voor een hoger kleurbereik zorgt. Ook hebben QLED TV's een hoge helderheid. Hierdoor blijft het beeld ook goed bij veel licht uit de omgeving.

Het is wel zo dat over het algemeen QLED tv's wat duurder zijn dan LCD tv's.


Bij een OLED tv is er geen backlight nodig, omdat de pixels zelf licht vertonen. De schermen kunnen op individuele basis aan/uit worden gezet. Hierdoor zijn de zwartwaardes ongeveer 0. Daarnaast gebruiken OLED tv's een stuk minder stroom. Dit is omdat de pixels geen extra backlight nodig hebben om licht uit te zenden. Het is wel zo dat over het algemeen OLED tv's wat duurder zijn dan LCD tv's.


Prijs

8K televisies waren in het begin, toen ze net op de markt kwamen, niet normaal duur. Nog steeds zijn de voor de meeste portemonnees te duur, maar de prijzen gaan wel steeds ietsjes naar beneden. De prijzen liggen tussen de 1000 en 8000 euro. 


Voor minder dan 1950 euro kun je al een erg goede 8K tv in huis hebben.

Vooral Samsung doet zijn best op het gebied van prijzen. Als jij op zoek bent naar een budget model, dan heb je voor 1000 euro een prima, maar kleinere 8K tv. 

Tussen de 3000 en 4000 euro heb je een fantastische 8K tv met een fenomenaal scherm.


Bij 8K modellen lijkt hetzelfde te gebeuren als bij 4K modellen. Eerst gewoon echt onbetaalbaar, naar erg goede prijs/kwaliteit met stabielere prijzen.

Energielabel

Misschien is het je nog niet opgevallen, maar bij veel verschillende 8K tv's wordt het energielabel weergegeven. Uiteraard moet je kijken naar de prijs, maar ook naar het stroomverbruik. Een laag energielabel kan leiden tot een grote energierekening. Een televisie is namelijk ook wel een apparaat dat je veel gebruikt en daarom raad je aan om voor een zuinig model te gaan. Hier heb ik allemaal rekening mee gehouden en meegenomen in de keuze bij het selecteren van de beste 8K tv's.

Smart TV besturingssystemen

Per merk verschilt het soort besturingssysteem, waardoor het ook zijn eigen interface heeft. Dankzij deze systemen heb je toegang tot onwijs veel apps op jouw nieuwe 8K Smart TV.


De systemen waar de beste 8K Smart tv's op draaien, zijn als volgende per merk: 

-Samsung: Tizen

-Sony en Philips: Android

-LG: WebOS


Waar beschikt een goede 8K tv over?

Hieronder heb ik even kort op een rijtje gezet waar ik de beste 8K televisies op beoordeeld heb. Al deze punten heb ik in het artikel al uitgebreid uitgelegd, maar zo'n overzichtje hieronder is toch nog wel even handig.

  • Super scherpe beelden. Beter is er niet.
  • HDR (high dynamic range)
  • Beeldverversing snelheid van minimaal 100 Hz
  • Een schermgrootte van minimaal 65 inch. Ook de grotere modellen beschikbaar van 75, 82 en 85 inch tv
  • Maak indruk op jouw familie en vrienden met dit fantastische scherm

Wat is de beste 8K tv?

Hieronder de 3 best geteste 8K Smart TV's van 2024:

beste 8k tv

Samsung Neo QLED 8K 65QN800B

beste 8k tv

Samsung Series 9 8K QE75QN900B

beste 8k tv

Samsung Neo QLED 8K 85QN800C


Welke slimme tv biedt de beste prijs/kwaliteitsverhouding? Ik heb de beste 8K televisies voor jou getest. Zo vind jij gelijk de best geschikte opties.

Veelgestelde vragen

Vragen die veel aan mij gesteld worden, heb ik hieronder beantwoord in een simpel overzichtje. Ook dit is voor jou goed om te weten.

Hoe worden de 8K TV's beoordeeld?

Elke televisie heeft 8 belangrijke eigenschappen. Ik heb gekeken naar de kenmerken die het meest belangrijkst zijn bij het doen van een aankoop van een tv. Daarnaast heb ik de beste 8K tv's beoordeeld via verschillende manieren: mijn eigen ervaringen, interviews met andere experts en vele reviews van Bol.com, Coolblue.nl en BCC.nl. Wil je weten wat de uitslag is van deze vergelijkingstest? Klik dan hier.

Wat zijn de gemiddelde prijzen van 8K TV's?

Er is een erg groot aanbod aan televisies. De prijzen variëren heel erg per merk en per maat. In deze uitgebreide test zie je per segment wat de beste koop is.

Hoeveel jaar garantie zit er op 8K TV's?

Loop je onverwachts opeens tegen technische problemen? Dan kun je gerust contact opnemen met de klantenservice van de verkopende partij. Zo goed als alle 8K televisies zit een standaard fabrieksgarantie van 2 jaar vanaf de datum van aankoop. 

Andere bekeken ook:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}