Beste Dongel voor TV van 2024

Wil je TV kijken op het moment dat jij daar zin in hebt? Stream dan rechtstreeks vanaf je apps met een dongel media streamer! Maar wat is de beste dongel voor TV? TVadviseur zocht het voor je uit! Diverse dongels werden uitvoerig getest, en daar is uiteindelijk 1 terechte winnaar uitgekomen! Bekijk deze hieronder.

beste dongel voor tv

Google Chromecast 3

De Google Chromecast 3 kwam als beste dongel uit de test vanwege de handigheid in gebruik, de naadloze streaming, het scherpe beeld en de vriendelijke prijs.

Ben je op zoek naar de manier om te streamen van je mobiele device naar een TV? Een dongel voor TV biedt uitkomst om draadloos TV te kijken. Met een dongel maak je van jouw gewone televisie in handomdraai een Smart TV. Wil je een dongel kopen voor tv? Waar moet je op letten? TVadviseur heeft het voor je uitgezocht en zet de drie allerbeste dongels voor je op een rijtje. Zo kun je een goede keuze maken en voortaan tv kijken wanneer jij wil! 

Meer dan 12 verschillende TV dongels getest

20 uur+ onderzoek


2 Experts geïnterviewd

 

115+ consumenten reviews gecheckt


Top 3 Beste Dongels voor TV

beste dongel voor tv

Beste prijs-kwaliteit dongel
1. Google Chromecast 3


beste dongel voor tv

Beste dongel met afstandsbedieding

2. Google Chromecast met Google TV

beste dongel voor tv

Beste goedkope dongel

3. Mewave Media Streamer Smart HDMI


Alternatieven

Ben je eerder specifiek opzoek naar een Android TV Box, of juist een Apple TV? Dat komt dan goed uit, want daar heb ik ook uitgebreid onderzoek over gedaan en geschreven. Ga naar de pagina van Beste Android TV box, of ga naar Beste Apple TV als dat jouw voorkeur heeft.


Waar moet je op letten bij het kopen van een Dongel voor TV?

Bij het kopen van de beste dongle wil je uiteraard geen miskoop doen en om die reden is het belangrijk dat je verschillende criteria in je achterhoofd houdt. Ik heb hieronder een overzicht gemaakt van de belangrijkste criteria bij het kopen van een dongel. Door deze factoren in je achterhoofd te houden weet je zeker dat je geen miskoop doet.


Let in ieder geval op de volgende punten:

Is de dongel compatibel?

Het belangrijkste is dat de dongel past op de TV waar je hem op wilt aansluiten. Heeft de televisie een HDMI-poort? Dan is het goed. Vervolgens moet je weten of je te maken hebt met een Android of iOS besturingssysteem en of de televisie ook andere systemen ondersteunt. Check dat goed van te voren zodat je niet voor teleurstellingen komt te staan.

Handig in gebruik

Sommige dongels werken met afstandsbediening terwijl andere dongels via je smartphone apps werken. Aan beide zitten voor- en nadelen. Bedenk vooraf wat jouw voorkeur heeft. Als je het niet erg vindt om je smartphone te gebruiken om te streamen dan scheelt dat je weer een afstandsbediening. Nadeel: je smartphone batterij gaat minder lang mee dan de batterij van een remote control.


Een ander ding is de interface. Kan je makkelijk je favoriete programma bekijken? Sommige mensen gebruiken liever een smartphone dan een afstandsbediening vanwege het aantal knopjes.

Goede snelheid en capaciteit

Er worden dongels aangeboden die qua snelheid en capaciteit onder de maat presteren. Je beeld wordt niet goed geladen, blijft bufferen of je geluid en beeld lopen niet synchroon. Voor een vlekkeloze streaming is het goed om een dongel aan te schaffen die een goede processor heeft en beschikt over genoeg RAM-geheugen en een krachtige wifi.

Prijs – Kwaliteit

Je wil uiteraard waar voor je geld. Er zijn veel soorten dongels op de markt en ze verschillen sterk in prijs en kwaliteit. Uiteindelijk verkies je goede prestaties boven een lagere prijs, want streamen met vertraging is echt niet prettig.

Streamingdiensten

Denk bij het kiezen van de beste dongel ook aan de streamingdiensten die je wilt gebruiken. Welke worden ondersteund en welke niet? Wil je alleen Netflix en YouTube of kijk je ook graag naar buitenlandse zenders?


Wat is de beste Dongel voor TV?

Nu je weet waar je op moet letten bij het maken van een keuze voor de beste dongel kun je zelf een dongel gaan uitzoeken. Dat kost je tijd en energie. Je kunt het ook aan TVadviseur vragen. TVadviseur is de expert als het gaat om alles wat met televisies te maken heeft en tegenwoordig horen daar ook dongels bij want er zal alleen maar meer gestreamd worden in de toekomst. Kijk tv wanneer jij wil met een van deze drie dongels.

1. Google Chromecast 3

beste dongel voor tv
Eindbeoordeling:
9.6

Beeldkwaliteit

Gebruiksgemak

Mogelijkheden

Met de Google Chromecast 3 zorg je ervoor dat je televisie een Smart-televisie wordt of een uitbreiding krijgt in opties en apps die jouw huidige Smart-televisie niet heeft. Je mag rekenen op een naadloze streaming via Apple iOS of Android en direct streamen via apps van Ziggo, Netflix, Viaplay, HBO Max, en Disney+.

Met Chromecast is de connectie snel gemaakt en zit je binnen enkele minuten te genieten van je favoriete serie met ragfijn beeld via een snelle verbinding.  Of je kiest om te streamen vanaf je telefoon of vanaf een laptop of tablet, het werkt eenvoudig en snel. Je kunt televisiekijken waar je maar wilt, zonder kabel. De dongel moet wel aangesloten worden op stroom. De Google Chromecast heeft 1 HDMI uitgang en kan worden bediend via de mobiele app.

Voordelen

 • Snelle connectie
 • Eenvoudig te bedienen
 • Meest uitgebreide Chromecast
 • Beste prijs/kwaliteit verhouding

Nadelen

 • 1 HDMI uitgang

2. Google Chromecast met Google TV

beste dongel voor tv
Eindbeoordeling:
9.4

BEELDKWALITEIT

GEBRUIKSGEMAK

MOGELIJKHEDEN

Op de tweede plek in de dongel test komt de Google Chromecast met Google TV. Deze dongel of mediastreamer heeft een zeer goed HDR-beeldkwaliteit en is makkelijk in gebruik door de handzame afstandsbediening. Of je een iPhone of Android toestel hebt, dan maakt niet uit, de installatie heb je snel en makkelijk gedaan. Deze google Chromecast vereist een smartphone, goede wifi verbinding, een HDMI-poort in je tv en een stopcontact. 

Voordelen

 • Al je streamingdiensten overzichtelijk bij elkaar op een scherm
 • Zoeken en bladeren door oneindig veel films, series, tv-programma’s en nummers
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding

Nadelen

 • Zonder smartphone werkt deze dongel niet

3.  Mewave Media Streamer Smart HDMI

beste dongel voor tv
Eindbeoordeling:
9.3

BEELDKWALITEIT

GEBRUIKSGEMAK

MOGELIJKHEDEN

Op de derde plaats van de test staat Mewave Media Streamer Smart HDMI dongel. Het voordeel van deze Mewave media streamer is dat hij heel klein is en direct in de HDMI-aansluiting van je tv geplugd kan worden, super HD-kwaliteit biedt en makkelijk mee te nemen is. Deze Media Streamer bedien met je iPhone, iPad of Android en tablet.
Bij sommige dongels moet je eerst software en apps installeren. Dat is bij deze dongel niet nodig. Plug and play

Voordelen

 • Klein en kan direct geplugd woren
 • Goed beeld in HD-kwaliteit
 • Goedkope prijs

Nadelen

 • Niet altijd op voorraad bij Bol.com

Veelgestelde vragen over TV Dongels

Wat is een dongel voor TV?

Een dongel voor tv, ook wel bekend als een streamingdongel of mediaspeler, is een apparaat dat je kunt aansluiten op je televisie om toegang te krijgen tot online streamingdiensten en andere digitale media. Het fungeert als een hub tussen je televisie en het internet, waardoor je content kunt streamen en afspelen op je tv-scherm.

Hoe werkt een dongel voor TV?

Een dongel voor tv werkt meestal via een HDMI-verbinding. Je sluit de dongel aan op een vrije HDMI-poort op je televisie en voorziet de dongel van stroom via een stopcontact of USB-aansluiting. Vervolgens maak je verbinding met je wifi-netwerk en log je in op de streamingdienst die je wilt gebruiken.


De dongel biedt vaak een gebruiksvriendelijke interface waarmee je door verschillende apps en content kunt bladeren, zoals films, tv-series, muziek en meer. Sommige dongels hebben ook een afstandsbediening of kunnen worden bediend via een smartphone of tablet.

Een dongel voor TV aansluiten: hoe doe je dat?

Het aansluiten van de dongel, oftwel een Chromecast installeren, aan je televisie is afhankelijk van het soort dongel dat je hebt. Raadpleeg bij vragen of twijfel altijd even de handleiding.

Als je een dongel aan je tv wilt aansluiten dan volg je de volgende stappen:
1. Sluit de dongel aan op de HDMI-poort van je televisie.

2. Stop de stekker van de dongel in het stopcontact (of als er een USB-aansluiting op zit aan de USB-aansluiting van je tv)
3. Zet je televisie aan en selecteer de HDMI-ingang waarop je de dongel hebt aangesloten.
4. Volg de instructies op het scherm om de dongel te verbinden met je wifi-netwerk.
5. Log in op je streamingapp of download de favoriete apps op de dongel.
6. Afhankelijk van of de dongel werkt via een afstandsbediening of via je smartphone, zoek in de app dat wat je wilt streamen op en druk op play. 

 
Op het platform van TVadviseur.nl vind je product reviews en analyses voor televisie gerelateerde producten.

Andere bekeken ook:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}