Beste Energiezuinige TV’s van 2024

Energiezuinige TV

Beste Energiezuinige TV van 2024

Finlux FLU5035ANDROID - 50 inch

Uit de test is deze Finlux TV verkozen tot beste energiezuinige TV!


Deze Finlux TV is expres ontworpen om energiezuinig te zijn. Er zitten dan ook verschillende energiebesparende functies op deze televisie. Verder is de prijs/kwaliteit uitstekend en is het 50 inch-formaat zeer gangbaar.

Over de Auteur.

Mijn naam is Willem Smits, oprichter en beheerder van TVadviseur.nl. Ik ben al bijna 30 jaar actief in de TV-branche. Mijn doel van deze website is om de gewone Nederlander van goed en betrouwbaar advies te voorzien in Jip & Janneke taal.

Meer dan 40 verschillende TV's getest

30 uur+ onderzoek


3 Experts geïnterviewd

 

250+ consumenten reviews gecheckt

Als je op zoek bent naar een TV die energiezuinig is, dan ben je hier op de juiste pagina. Voor jou heb ik onderzoek gedaan naar de beste energiezuinige televisies van 2024 met uiteindelijk een top 5 die je hieronder ziet.


Verder vertel ik wat een energiezuinige TV eigenlijk precies is, wat de voordelen ervan zijn en geef ik verschillende tips om je TV nog meer energie te laten besparen. Ook geef ik belangrijke punten aan waar je op moet letten bij het kopen van een energiezuinige TV.


Top 5 - Beste Energiezuinige TV's

Energiezuinige TV

1. Beste Koop - Energiezuinige TV
Finlux FLU5035ANDROID - 50 inch

2. Beste Grote Energiezuinige TV

Samsung QLED 75Q74B - 75 inch

3. Beste Middelgrote Energiezuinige TV
Salora SMART39TV - 39 Inch

4. Beste Kleine Energiezuinige TV
LG 32LQ630B6LA - 32 inch

5. Beste Budget Energiezuinige TV
Sharp Aquos 40FG2EA - 40 inch


Wat is een Energiezuinige TV en hoe werkt het?

Een energiezuinige TV is een televisie die minder stroom verbruikt dan andere televisies. Hierdoor bespaar je geld op je energierekening en is het beter voor het milieu. Er zijn verschillende manieren waarop een energiezuinige TV dit doet.


Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van speciale programma's die de energie-efficiëntie van het apparaat testen. Een andere manier is door een functie te hebben waarbij de televisie automatisch in een energiebesparende modus gaat wanneer hij niet gebruikt wordt. Sommige TV's zijn ook verbonden met internet en kun je extra instellingen aanpassen voor nog meer energiebesparing. 


Daarnaast is de grootte van de televisie bepalend. In veel gevallen is: hoe groter het scherm, hoe meer energie het verbruikt. Het hangt er namelijk vooral van af van hoeveel licht de televisie moet produceren. Een grotere TV heeft een groter scherm en moet dus ook meer licht produceren. Een 65 inch TV verbruikt gemiddeld 3x zoveel energie als een 32 inch TV.


TV Energielabel A

Wat altijd belangrijk is om te onthouden: hoe hoger het energielabel, hoe zuiniger de tv. Je zou misschien denken dat het bij tv energielabel A begint, maar door nieuwe EU-regels is het zo dat televisies bij label E beginnen. De meest energiezuinige TV's hebben dus het energielabel E. Televisies met energielabel D zijn ook redelijk zuinig te noemen. De grootste energieverbruikers, dus de minst zuinige tv's, beschikken over het energielabel G. 


De voordelen van een energiezuinige TV

Een energiezuinige TV bespaart geld omdat het minder stroom verbruikt dan andere televisies. Dit betekent dat je minder geld hoeft te betalen voor elektriciteit. Daarnaast is een energiezuinige TV ook beter voor het milieu, omdat het minder stroom gebruikt. Dit betekent dat er minder CO2 uitstoot is en je zo bij kan dragen aan het beschermen van onze planeet.


Dus: als je een nieuwe televisie koopt, overweeg dan om een energie zuinige TV te kopen. Een energie zuinige TV is beter voor je portemonnee én voor het milieu.


5 tips om minder energie te verbruiken met je TV

De meeste tips voer je gemakkelijk uit en kun je gemakkelijk toepassen bij je nieuwe televisie. Op deze manier maak je jouw TV heel simpel een stuk energiezuiniger:

 1. Verlaag de helderheid van je TV
 2. Verduister het beeld als je muziek luistert
 3. Stel een slaaptimer in
 4. Schakel de TV volledig uit
 5. Koop een TV met een laag energielabel (E)

Waar op letten bij het kopen van een Energie Zuinige TV?

Zoals eerder gezegd: een energiezuinige TV bespaart geld op je energierekening en is ook beter voor het milieu. Maar hoe weet je nu welke TV het meest energiezuinig is? Hier zijn een paar tips om je te helpen de juiste keuze te maken. Door deze tips te volgen, kun je een energiezuinige TV kiezen die past bij jouw huis en jouw wensen.

Kijk naar het energielabel

Op elke televisie staat een energielabel. Hierop staat hoeveel energie de TV verbruikt. Kies een televisie met een energielabel E, want dat is het meest energiezuinig. Televisies met label F en G verbruiken een stuk meer.


Je zou misschien denken dat het bij label A begint, maar door nieuwe EU-regels is het zo dat televisies bij label E beginnen.

Kijk naar de stand-by modus

Sommige televisies gebruiken nog stroom als ze uit staan, wat eigenlijk stand-by modus is. Kies een televisie die weinig stroom gebruikt in stand-by modus.

Let op de schermgrootte / inch

Hoe groter het scherm is, hoe meer stroom een televisie verbruikt. Kies een televisie met een geschikte schermgrootte voor jouw kamer. Hieronder zie je een overzicht van het gemiddelde stroomverbruik per jaar (in kWh en €) per schermgrootte in inch. Dit is berekend op basis waarbij de televisie gemiddeld 4 uur per dag aan staat en de rest van de dag in stand-by.

32 inch TV: 51 kWh - €11

43 inch TV: 93 kWh - €20

55 inch TV: 121 kWh - €27

65 inch TV: 147 kWh - €32

Denk aan een Smart TV

Sommige Smart TV's hebben functies die je kunt instellen om energie te besparen. Bijvoorbeeld: automatisch aan- en uitschakelen of vermindering van de helderheid.

Goede merken met Energiezuinige TV's

Er zijn veel verschillende merken van energiezuinige TV's op de markt. Hier zijn een paar populaire merken die vaak worden aangeprezen voor hun energie-efficiëntie:

 • Finlux: Finlux is een merk van televisies dat oorspronkelijk uit Turkije komt, maar dat nu wordt verkocht in veel landen over de hele wereld. Ze staan bekend om hun betaalbare prijzen en een breed aanbod aan energiezuinige producten, waaronder dus energiezuinige televisies. Veel Finlux modellen zijn dan ook ontworpen met het doel om energiezuinig te zijn.
 • Samsung: Samsung maakt veel verschillende modellen van energiezuinige televisies, met verschillende schermgroottes en functies. Ze hebben ook soms een E-energielabel, wat betekent dat ze zeer energie-efficiënt zijn.
 • LG: LG is ook een populaire merk voor energiezuinige TV's. Ze bieden veel tv-modellen, van kleine televisies tot grote schermen. Ook dit merk heeft vaak een E-label.
 • Salora: Salora maakt ook energiezuinige tv's die met name bekend staan om de beeldkwaliteit. Ze hebben ook een aantal modellen met een E-label.
 • Sharp: Sharp produceert ook diverse modellen van energiezuinige TV's. Dit merk heeft ook vaak een E-label.

Welke TV is Energiezuinig? De beste 5 van 2024

Wil je een goede energiezuinige TV kopen, maar weet je nog steeds niet welke dan het best bij jou past? Lees dan verder. Bekijk wat de verschillende televisies nou zo speciaal maken, wat de punten zijn waar ze het best op scoren en zich onderscheiden.

1. Finlux FLU5035ANDROID - 50 inch

Energiezuinige TV
Eindbeoordeling:
9.8

KWALITEIT

BETROUWBAAR

Energiezuing

De Finlux FLU5035ANDROID met energielabel E heeft een schermgrootte van 50 inch en een scherp beeld met een resolutie van 4K Ultra HD. Dankzij de ingebouwde Chromecast en de Android smart TV functionaliteit kan je eenvoudig content streamen vanaf een smartphone of tablet. De televisie is energiezuinig (label E) en geeft een goede beeldkwaliteit. De prijs-kwaliteit verhouding is zeer goed.


Deze Finlux TV is expres ontworpen om energiezuinig te zijn. Dit wordt bereikt door het gebruik van efficiëntere technologieën zoals LED-verlichting, in plaats van oudere verlichtingsmethoden. Er zitten nog meer verschillende energiebesparende functies op deze televisie. Ontdek deze hier: 

Voordelen

 • Prijs/kwaliteit is uitstekend
 • Mooi inchformaat voor de woonkamer
 • Zeer energiezuinig

Nadelen

 • Een relatief onbekend merk onder Nederlanders

2. Samsung QLED 75Q74B - 75 inch

Eindbeoordeling:
9.6

KWALITEIT

BETROUWBAAR

Energiezuinig

De Samsung QLED 75Q74B is een grote en krachtige televisie met een schermdiagonaal van 75 inch. Het beeld is helder en scherp met een goede kleurweergave. Het contrast is ook sterk, waardoor zowel heldere als donkere gebieden in de afbeelding goed zichtbaar zijn.


De televisie ondersteunt ook een aantal slimme functies, zoals internetverbinding en de mogelijkheid om apps te downloaden, zoals Netflix of YouTube. Het is een hoogwaardige TV met een prachtig beeld, maar het is wel groot en prijzig.


Deze televisie voldoet aan de EU-richtlijn voor energie-efficiëntie, de zogenaamde Ecodesign richtlijn. Dit betekent dat het een efficiëntie class E heeft, wat betekent dat het aanzienlijk minder energie verbruikt dan televisies van lagere klasse. Maar alsnog, dit is een grote 75 inch TV met veel technologieën, dus het energieverbruik is nogal hoog vergeleken met kleine televisies. 

Voordelen

 • Betrouwbaar merk
 • Perfect formaat voor grote woonkamers en de filmliefhebbers
 • Meeste energiezuinige TV van de grote jongens

Nadelen

 • Prijzig

3. Salora SMART39TV - 39 Inch

Eindbeoordeling:
9.4

KWALITEIT

BETROUWBAAR

Energiezuinig

Salora is een Scandinavisch merk. Deze SMART39TV heeft een 39 inch schermdiagonaal (99cm). Daarnaast is deze smart TV voorzien van HDR10 en HLG. Hierdoor is de weergave van kleuren zeer nauwkeurig. Netflix, Youtube en Amazon Prime staan al standaard ingesteld.


Deze Salora TV is ideaal voor de slaapkamer of kleine/gemiddelde woonkamer. Met energielabel E en het redelijke compacte formaat weet je zeker dat je niet veel energie verbruikt.

Voordelen

 • Zeer populaire TV voor mensen die opzoek zijn naar een goedkope Smart TV
 • Zeer zuinig

Nadelen

 • Relatief onbekend merk onder Nederlanders

4. LG 32LQ630B6LA - 32 inch

Eindbeoordeling:
9.3

KWALITEIT

BETROUWBAAR

Energiezuinig

De LG 32LQ630B6LA is een 32 inch televisie die prima presteert in beeldkwaliteit met heldere en scherpe beelden. Het ondersteunt ook slimme functies zoals internetverbinding en App downloads.


Het is een goede keuze voor degenen die een compacte televisie willen met een goede beeldkwaliteit, maar ook een oogje hebben voor energie besparing. Deze LG TV beschikt over energielabel E. Dit is de kleinste TV van deze Top-5 en daarom is het aannemelijk dat deze LG TV de meest zuinige TV is van alle 5.

Voordelen

 • Mooi formaat voor de slaapkamer en caravan/camper
 • Meeste energiezuinige TV van allemaal
 • Beschikt gewoon over de Smart TV functies

Nadelen

 • Te klein voor de woonkamer

5. Sharp Aquos 40FG2EA - 40inch

Eindbeoordeling:
8.9

KWALITEIT

BETROUWBAAR

Energiezuinig

De Sharp Aquos 40FG2EA is een 40-inch televisie. Het beeld is helder en het contrast is ook goed, waardoor zowel heldere als donkere gebieden in de afbeelding goed zichtbaar zijn. Ook deze TV beschikt over energielabel E.


De televisie ondersteunt ook slimme functies, zoals internetverbinding en de mogelijkheid om apps te downloaden, zoals Netflix of YouTube. Het is een goede keuze voor degenen die een grotere TV willen maar niet de ruimte of budget hebben voor een groter scherm. Dit is een prima televisie voor de gemiddelde woonkamer.

Voordelen

 • Kan zowel in een grote slaapkamer als de gemiddelde woonkamer
 • Erg gebruiksvriendelijk
 • Perfecte TV voor mensen met een klein budget

Nadelen

 • Te klein voor de grote woonkamer
 • Het geluid is slecht. Een geluid speaker erbij kopen is een aanrader

Andere bekeken ook:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}