LG OLED48C24LA
Sony Bravia XR-55A75KP - 4K OLED
Samsung QD OLED 65S95B
Hoe ben ik tot deze Top-5 gekomen?
Meer dan 40 verschillende TV's getest
60 uur+ onderzoek
5 Experts geïnterviewd
200+ consumenten reviews gecheckt
Ben jij op zoek naar de beste OLED tv? Dan zit je hier goed. Ik heb veel onderzoek gedaan naar de beste OLED tv's van 2024 en daarbij heb ik de geteste modellen verdeeld in meerdere categorieën.
Naast dat ik een deskundige ben op tv-gebied en dus weet wat de beste opties zijn, heb ik ook 5 andere experts geïnterviewd. Bij de het vergelijken van de OLED tv's heb ik ook meer dan 200 verschillende consumenten reviews doorgelezen op verschillende websites. Uiteindelijk ben ik tot de 3 beste OLED tv's van 2024 gekomen. Dus ben je opzoek naar een goede OLED tv, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Zoek dan niet verder. Ik maak het je makkelijk door mijn 3 geselecteerde modellen aan jou te adviseren.
De allerbeste opties vind je terug in mijn gemaakte top 3. Waarom en welke OLED televisie het best geschikt voor jou is, ontdek je in dit artikel. De best geteste OLED tv koop je voor de beste prijs via TVadviseur.nl.
Over de Auteur.
Mijn naam is Willem Smits, oprichter en beheerder van tvadviseur.nl. Ik ben al bijna 30 jaar actief in de tv-branche. Eerst ben ik voornamelijk werkzaam geweest als monteur, daarna ben ik productspecialist bij een elektronicawinkel geworden, waarbij ik klanten van tv advies voorzag. Mijn doel van deze website is om de gewone Nederlander van goed en betrouwbaar advies te voorzien in Jip & Janneke taal.
Waarom kiezen voor een OLED TV?
Jij bent hier omdat je op zoek bent naar een nieuwe OLED tv. Anno 2024 is OLED de beste technologie op het gebied van high-end tv’s. De bekendste merken die OLED tv’s aanbieden, zijn Philips, Sony, Panasonic en LG. Laatstgenoemde (LG) produceert de OLED panelen zelf. De andere drie merken gebruiken allemaal de schermen van LG Display. Dit wil niet zeggen dat alle schermen van de verschillende merken hetzelfde zijn. Er zit wel degelijk verschil in.
In deze tijd worden er veel technologische innovaties gedaan, en zeker in de tv-markt. waaronder dus de ontwikkeling van OLED.
OLED tv’s hebben een andere beeldtechniek dan LED televisies. Bij een OLED tv lichten de pixels individueel op, je hebt een geweldige kijkhoek en de kleur zwart is ook echt zwart. Als een bepaald stukje beeld zwart wordt, gaan die pixels ook daadwerkelijk helemaal uit. Zo geniet je van de beste zwartwaarde die er te krijgen is.
De pixels geven zelf licht, waardoor de tv geen achtergrondverlichting nodig heeft (wat bij een LED tv wel het geval is). Hierdoor kunnen de OLED tv’s een stuk dunner zijn. Omdat elke pixel aan of uit kan, is het kleurcontrast ook een stuk hoger dan bij een LED tv.
Om al deze redenen staan de OLED televisies aan de top op het gebied van beeldkwaliteit.
De populairste inch formaten van OLED tv’s zijn 55 inch en 65 inch. Verder komt ook 48 inch en het mega formaat 77 inch steeds meer in trek.
Het wereldberoemde merk Samsung is een opvallende afwezige. Zij produceren hun eigen scherm, genaamd QLED. Dus ben je per se op zoek naar een Samsung TV met gelijkwaardige OLED kwaliteit? Ga dan naar deze QLED pagina.
Beste OLED tv: waar op letten bij het vergelijken?
Als je op zoek bent naar de beste OLED tv, vind je het misschien moeilijk om een goede keuze te maken tussen alle verschillende modellen die er tegenwoordig zijn. Om die keuzestress te vermijden, help ik jou graag met het beste tv advies. Ik heb veel OLED smart tv's met elkaar vergeleken aan de hand van verschillende specificaties en van daaruit de beste opties opgemaakt.
Na het vergelijken en testen kan ik zeker concluderen dat niet alle OLED tv’s hetzelfde zijn. Er zijn aardig wat verschillen op het gebied van design, beeldkwaliteit, geluidsweergave en andere mogelijkheden.
Verder heb ik een indicatie gemaakt welk schermformaat het best past bij de kijkafstand die jij vanaf je bank tot de tv hebt. Tenslotte heb ik nog een tip voor je op het gebied van audio.
Als je naar sport kijkt heb je vaak te maken met snelle beelden. Je wilt deze snelle beelden natuurlijk wel zo vloeiend mogelijk op je televisie heb. Daarbij is de verversingssnelheid van de televisie belangrijk. Dit is te berekenen in 'Hertz'. Dit wordt ook wel beeldfrequentie of frame rate genoemd.
De Hertz waarde geeft aan hoe vaak er binnen 1 seconde een nieuwe beeld wordt laten zien op het beeldscherm. Dus hoe hoger de hertz waarde, hoe beter. Een 100 hertz tv is bijvoorbeeld beter als een 50 hertz tv. Als je snel bewegende beelden vloeiend wil bekijken, raad ik je aan om voor een 100 hertz tv te gaan.
Er zijn veel verschillende schermafmetingen in de tv markt. De schermformaten worden uitgedrukt in inches. Het juiste inch schermformaat is voor iedereen anders. Voor OLED tv's zijn 55 inch en 65 inch tegenwoordig de populairste grotere schermformaten. Daarnaast zijn 48 inch en 77 inch tv's ook in trek.
Hoe groter de televisie, hoe verder je ervan af kunt zitten. Zo kun je dus meer vrienden mee laten kijken. Het is ook zo dat je op een grotere televisie meer details kunt zien. Bij het zien van de details is ook de resolutie belangrijk. De resolutie geeft aan hoe scherp de tv is; oftewel hoeveel details zichtbaar zijn op het scherm.
Als je een grotere tv kiest, moet de resolutie ook beter zijn. Om de beelden zo scherp mogelijk te zien bij een televisie tot en met 65 inch, raad ik je sowieso aan om voor een resolutie te gaan van 4K Ultra HD. 4K is tegenwoordig de populairste resolutie. Ga je voor het aller aller beste? Dan is er 8K Ultra HD voor jou.
Als je erg dicht bij je tv zit, dus zo'n 1,50 meter, zou ik niet groter gaan dan 65 inch. Anders zit je namelijk constant met je hoofd heen en weer te kijken. Het is natuurlijk wel zo: hoe groter de tv, hoe mooier de beleving.
Tegenwoordig zijn er steeds meer televisies op de markt, waardoor je altijd wel een geschikte tv kunt vinden. Dit betekent wel weer meer uitzoekwerk voor mij, maar dat doe ik voor jou met alle plezier!
Ik raad je aan om een OLED tv kopen die de HDR standaarden ondersteunt. HDR staat voor high dynamic range.
Als een tv bijvoorbeeld Dolby Vision, HDR10 en HDR+ ondersteunt, betekent het dat het beeld een veel groter dynamisch bereik heeft. Met een HDR zijn er nog meer kleuren zichtbaar, meer details in de schaduwen te zien en zijn lichte beelden extra helder. Het laat verschillen tussen donker en lichte kleuren gedetailleerder zien. Een OLED HDR model is echt uitstekend.
Hierbij heb ik de gemiddelde en de grotere formaten bij gezet per kijkafstand.
2,00 meter of minder = 43 inch of kleiner
2,00 meter tot 2,50 meter = 48 inch (groter)
2,50 meter tot 3,00 meter = 48 inch (gem.) of 55 inch (groter)
3,00 meter tot 4,00 meter = 55 inch (gem.) of 65 inch (groter)
4,00 meter of meer = 65 inch (gem.) of 70 inch (groter)
Schermformaten in centimers:
48 inch = 122 cm
55 inch = 140 cm
65 inch = 165 cm
77 inch = 196 cm
Bij het kopen van een nieuwe tv let je voornamelijk op het beeld. Maar het geluid is zeker ook niet onbelangrijk. De hedendaagse OLED tv's beschikken over prima geluidskwaliteit.
Om je televisie beleving nog meer te vergroten, raad ik je aan om ook te kijken voor een soundbar. Een soundbar versterkt en verbetert het geluid van de tv flink. Je kunt ook nog kiezen voor een surround set voor een inheems geluid.
Wat is nog meer belangrijk bij een goede OLED tv?
Ik vind het belangrijk dat je een keuze maakt waar je zelf ook achter staat. Een televisie moet namelijk zorgen voor jarenlang kijk (en luister) plezier. De onderste punten zijn belangrijke eigenschappen die ik in meeneem bij het vergelijken van de beste OLED televisies.
OLED vs QLED vs LCD.
Je vraagt je misschien af: welk schermtype heb ik nodig? Bij deze keuze hoop ik jou goed te helpen.
De meeste mensen vinden het type scherm het belangrijkste onderdeel bij het kopen van een nieuwe tv.
Bij een OLED tv is er geen backlight nodig, omdat de pixels zelf licht vertonen. De schermen kunnen op individuele basis aan/uit worden gezet. Hierdoor zijn de zwartwaardes ongeveer 0. Daarnaast gebruiken OLED tv's een stuk minder stroom. Dit is omdat de pixels geen extra backlight nodig hebben om licht uit te zenden. Het is wel zo dat over het algemeen OLED tv's wat duurder zijn dan LCD tv's.
QLED is van Samsung en staat voor 'Quantum Dot Light Emitting Diode'. Het beeldscherm is voorzien van een laag nanokristallen. Dankzij de invloed van licht kunnen deze opkleuren, wat voor een hoger kleurbereik zorgt. Ook hebben QLED TV's een hoge helderheid. Hierdoor blijft het beeld ook goed bij veel licht uit de omgeving.
Het is wel zo dat over het algemeen QLED tv's wat duurder zijn dan LCD tv's.
Zoals ik hierboven al zei: LCD tv's zijn wat goedkoper dan QLED en OLED tv's. Je betaalt een lagere prijs, maar hier lever je wel in op de zwartwaardes. LCD panelen hebben dus backlight nodig om beeld te kunnen weergeven. Hierdoor komt er wel wat licht door het scherm heen, ook als het beeld helemaal zwart is. Het zijn dus niet echte zwarte kleuren. Maar dankzij technieken als local of global dimming, kunnen de zwartwaardes alsnog behaald worden die bij de HDR standaarden behoren.
Misschien denk je wel dat een OLED tv altijd duur is, maar dit kun je zelf echt beperken als je wil. Een goedkope OLED tv kun je krijgen voor rond de 1000 euro en is dus een prima budget model. Als je voor de beste en modernste functionaliteiten wil gaan, betaal je wel wat meer. Denk aan een bedrag tussen de 1500 en 3000 euro.
Misschien is het je nog niet opgevallen, maar bij veel verschillende OLED tv's wordt het energielabel weergegeven. Uiteraard moet je kijken naar de prijs, maar ook naar het stroomverbruik. Een laag energielabel kan leiden tot een grote energierekening. Hoe groter het stroomverbruik, hoe hoger hoger de energiekosten.
Voorbeeld: Als een 65 inch tv 4 uur per dag aan staat (en dus 20 uur per dag stand-by), dan zijn de energiekosten gemiddeld ongeveer 60 euro per jaar. Bij een 43 inch tv is dat zo'n 12 euro per jaar.
Het is niet zo dat per se alle schermformaten hetzelfde stroomverbruik hebben. Dit verschilt nog aardig binnen een bepaald formaat. De meest energiezuinige 65 inch tv kost aan stroom ongeveer 24 euro per jaar.
Een televisie is namelijk ook wel een apparaat dat je veel gebruikt en daarom raad je aan om voor een zuinig model te gaan. Hier heb ik allemaal rekening mee gehouden en meegenomen in de keuze bij het selecteren van de beste OLED tv's.
Per merk verschilt het soort besturingssysteem, waardoor het ook zijn eigen interface heeft. Dankzij deze systemen heb je toegang tot onwijs veel apps op jouw nieuwe OLED Smart TV.
De systemen waar de beste OLED Smart tv's op draaien, zijn als volgende per merk:
-Sony en Philips: Android
-LG: WebOS
-Panasonic: my Home Screen
Waar beschikt een goede OLED tv over?
Hieronder heb ik even kort op een rijtje gezet waar ik de beste OLED televisies op beoordeeld heb. Al deze punten heb ik in het artikel al uitgebreid uitgelegd, maar zo'n overzichtje hieronder is toch nog wel even handig.
De plek van de tv is ook erg belangrijk
Muur
Chaos aan snoeren voorkomen? Dan is het handig om de tv zo dicht mogelijk bij de nodige aansluitingen te plaatsen. De muren die haaks op het raam staan, hebben de laagste weerkaatsing niveaus.
Plek
Voor de plaatsing van de televisie is een stevig en stabiel oppervlak nodig.
Hoogte
Wanneer je op de bank zit en tv aan het kijken bent, dan moet de onderste rand van de tv zich op ooghoogte bevinden voor de beste kijkbeleving. Bij de meeste tv meubels is hier rekening mee gehouden. Maar het is handig om deze regels te gebruiken als je de tv aan de muur wil ophangen.
Wat is de beste OLED tv?
Hieronder de 5 best geteste OLED Smart TV van 2024:
LG OLED48C24LA
Sony Bravia XR-55A75KP - 4K OLED
Samsung QD OLED 65S95B
Welke slimme tv biedt de beste prijs/kwaliteitsverhouding? Ik heb de beste OLED televisies voor jou getest. Zo vind jij gelijk de best geschikte opties.
Veelgestelde vragen
Vragen die veel aan mij gesteld worden, heb ik hieronder beantwoord in een simpel overzichtje. Ook dit is voor jou goed om te weten.
Elke televisie heeft 8 belangrijke eigenschappen. Ik heb gekeken naar de kenmerken die het meest belangrijkst zijn bij het doen van een aankoop van een tv. Daarnaast heb ik de beste OLED tv's beoordeeld via verschillende manieren: mijn eigen ervaringen, interviews met andere experts en vele reviews van Bol.com, Coolblue.nl en BCC.nl. Wil je weten wat de uitslag is van deze vergelijkingstest? Klik dan hier.
Er is een erg groot aanbod aan televisies. De prijzen van OLED televisies verschillen heel erg per merk en maat. In deze uitgebreide test zie je per segment wat de beste koop is.
Loop je onverwachts opeens tegen technische problemen? Dan kun je gerust contact opnemen met de klantenservice van de verkopende partij. Op zo goed als alle OLED televisies zit een standaard fabrieksgarantie van 2 jaar vanaf de datum van aankoop.