Beste QLED TV [Test 2024]

Hoe ben ik tot deze Top-3 gekomen?

Meer dan 20 verschillende TV's  getest

45 uur+ onderzoek


5 Experts geïnterviewd

 

130+ consumenten reviews gecheckt

Ben jij op zoek naar de beste QLED tv? Dan zit je hier goed. Ik heb veel onderzoek gedaan naar de beste QLED tv's van 2024 en daarbij heb ik de geteste modellen verdeeld in meerdere drie categorieën: beste 55 inch, beste 65 inch en beste 75 inch tv.

 

Naast dat ik een deskundige ben op tv-gebied en dus weet wat de beste opties zijn, heb ik ook 5 andere experts geïnterviewd. Bij de het vergelijken van de QLED tv's heb ik ook meer dan 200 verschillende consumenten reviews doorgelezen op verschillende websites. Uiteindelijk ben ik tot de 3 beste QLED tv's van 2024 gekomen. Dus ben je opzoek naar een goede QLED tv, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Zoek dan niet verder. Ik maak het je makkelijk door mijn 5 geselecteerde modellen aan jou te adviseren. 

 

De allerbeste opties vind je terug in mijn gemaakte top 3. Waarom en welke QLED televisie het best geschikt voor jou is, ontdek je in dit artikel. De best geteste QLED tv koop je voor de beste prijs via TVadviseur.nl.


Over de Auteur.

Mijn naam is Willem Smits, oprichter en beheerder van tvadviseur.nl. Ik ben al bijna 30 jaar actief in de tv-branche. Eerst ben ik voornamelijk werkzaam geweest als monteur, daarna ben ik productspecialist bij een elektronicawinkel geworden, waarbij ik klanten van tv advies voorzag. Mijn doel van deze website is om de gewone Nederlander van goed en betrouwbaar advies te voorzien in Jip & Janneke taal.


Waarom kiezen voor een goede QLED TV?

De QLED tv's van Samsung beschikken over een prachtige, natuurgetrouwe en intense kleurweergave. QLED schermen geven een hoge helderheid en een kleurniveau waar je U tegen zegt. Je kunt met deze modellen genieten van het sterkte kleurcontrast en felle kleurtinten.


Met QLED worden alle Samsung tv's bedoeld die beschikken over Quantum Dot. De Quantum Dot tv's beschikken over een QD-color filter scherm. QLED tv's maken gebruik van een LED scherm, maar hierbij is dus de kleurfilter van een LED scherm vervangen door een conversielaag dat gebaseerd is op Quantom Dots.

Wat zegt dit nou? Er wordt gebruik gemaakt van een laag nanokristallen. Dit zorgt voor een heel hoog kleurbereik met de meest heldere beelden. Net als bij OLED tv's, zorgt dit ook nog voor een betere kijkhoek.

In deze tijd worden er veel technologische innovaties gedaan, en zeker in de tv-markt. waaronder dus de ontwikkeling van QLED. Om al deze redenen staan de QLED televisies aan de top op het gebied van beeldkwaliteit.


De populairste inch formaten van QLED tv’s zijn 55 inch en 65 inch. Andere populaire formaten zijn 43 inch, 50 inch, en de reuzen formaten 75 inch en 85 inch tv.


De bekende merken LG, Philips, Sony en Panasonic zijn opvallende afwezigen. Zij verkopen tv's met een ander soort scherm, genaamd QLED. Dus ben je per se op zoek naar een televisie van één van deze merken met gelijkwaardige QLED kwaliteit? Ga dan naar deze OLED pagina.


Best geteste QLED TV: waar op letten bij het vergelijken?

Als je op zoek bent naar de beste QLED tv vind je het misschien moeilijk om een goede keuze te maken tussen alle verschillende modellen die er tegenwoordig zijn. Om die keuzestress te vermijden, help ik jou graag met het beste tv advies. Ik heb veel QLED smart tv's met elkaar vergeleken aan de hand van verschillende specificaties en van daaruit de beste opties opgemaakt.


Na het vergelijken en testen kan ik zeker concluderen dat niet alle QLED tv’s hetzelfde zijn. Er zijn aardig wat verschillen op het gebied van design, kwaliteit, geluidsweergave en andere mogelijkheden. 


Verder heb ik een indicatie gemaakt welk schermformaat het best past bij de kijkafstand die jij vanaf je bank tot de tv hebt. Tenslotte heb ik nog een tip voor je op het gebied van audio.

Verversingssnelheid - Hertz

Als je naar sport kijkt of gamet heb je vaak te maken met snelle beelden. Je wilt deze snelle beelden natuurlijk wel zo vloeiend mogelijk op je televisie heb. Daarbij is de verversingssnelheid van de televisie belangrijk. Dit is te berekenen in 'Hertz'. Dit wordt ook wel beeldfrequentie of frame rate genoemd


De Hertz waarde geeft aan hoe vaak er binnen 1 seconde een nieuwe beeld wordt laten zien op het beeldscherm.  Dus hoe hoger de hertz waarde, hoe beter. Een 100 hertz tv is bijvoorbeeld beter als een 50 hertz tv. Als je snelle beelden vloeiend wil bekijken, raad ik je aan om echt voor een 100 hertz tv te gaan.

Schermformaten

Er zijn veel verschillende schermafmetingen in de tv markt. De schermformaten worden uitgedrukt in inches. Het juiste inch schermformaat is voor iedereen anders. Voor QLED tv's zijn 55 inch en 65 inch tegenwoordig de populairste grotere schermformaten. 50 inch en 75 inch formaten zijn ook in trek. Uiteraard heb je ook nog de mogelijkheid voor het kleinere 43 inch model.


Hoe groter de televisie, hoe verder je ervan af kunt zitten. Zo kun je dus meer vrienden mee laten kijken. Het is ook zo dat je op een grotere televisie meer details kunt zien. Bij het zien van de details is ook de resolutie belangrijk. De resolutie geeft aan hoe scherp de tv is; oftewel hoeveel details zichtbaar zijn op het scherm.


Als je een grotere tv kiest, moet de resolutie ook beter zijn. Om de beelden zo scherp mogelijk te zien bij een televisie tot en met 65 inch, raad ik je sowieso aan om voor een resolutie te gaan van 4K Ultra HD. 4K is tegenwoordig de populairste resolutie. Ga je voor het aller aller beste? Dan is er 8K Ultra HD voor jou.


Als je erg dicht bij je tv zit, dus zo'n 1,50 meter, zou ik niet groter gaan dan 65 inch. Anders zit je namelijk constant met je hoofd heen en weer te kijken. Het is natuurlijk wel zo: hoe groter de tv, hoe mooier de beleving. 

 

Tegenwoordig zijn er steeds meer televisies op de markt, waardoor je altijd wel een geschikte tv kunt vinden. Dit betekent wel weer meer uitzoekwerk voor mij, maar dat doe ik voor jou met alle plezier!

Resolutie

4K Ultra HD is de meest gangbare resolutie voor QLED televisies. 


Wil voor een tv gaan van 65 inch, 75 inch of 85 inch? Dan is een tv met 8K resolutie geweldig. 8K is nog 4x scherper als een 4K resolutie. Het scherm van een QLED 4K tv is onwijs mooi. Maar als jij voor een QLED 8K tv gaat, dan komen de allerkleinste details haarscherp in het beeld.


Dit heeft niet echt nut op televisies tot 65 inch, maar dus wel op de écht grote formaten.

HDR

Ik raad je aan om een QLED tv kopen die de HDR standaarden ondersteunt. HDR staat voor high dynamic range.

Als de tv bijvoorbeeld HDR+ ondersteunt, betekent het dat het beeld een veel groter dynamisch bereik heeft. Met een HDR zijn er nog meer kleuren zichtbaar, meer details in de schaduwen te zien en zijn lichte beelden extra helder. Het laat verschillen tussen donker en lichte kleuren gedetailleerder zien. Een QLED HDR model is echt uitstekend. 

Kijkafstand

Hierbij heb ik de gemiddelde en de grotere formaten bij gezet per kijkafstand.


2,00 meter of minder = 43 inch of kleiner

2,00 meter tot 2,50 meter = 43 inch (gem.) of 49 - 50 inch (groter)

2,50 meter tot 3,00 meter = 49 - 50 inch (gem.) of 55 inch (groter)

3,00 meter tot 4,00 meter = 55 inch (gem.) of 65 inch (groter)

4,00 meter of meer = 65 inch (gem.) of 70 inch (groter)


Schermformaten in centimers:

43 inch = 109 cm

49 inch = 124 cm

50 inch = 127 cm

55 inch = 140 cm

65 inch = 165 cm

75 inch = 191 cm

85 inch = 216 cm 

Audio

Bij het kopen van een nieuwe tv let je voornamelijk op het beeld. Maar het geluid is zeker ook niet onbelangrijk. De hedendaagse QLED tv's beschikken over prima geluidskwaliteit.


Om je televisie beleving nog meer te vergroten, raad ik je aan om ook te kijken voor een soundbar. Een soundbar versterkt en verbetert het geluid van de tv flink. Je kunt ook nog kiezen voor een surround set voor een inheems geluid.


Wat is nog meer belangrijk bij een goede QLED TV?

Ik vind het belangrijk dat je een keuze maakt waar je zelf ook achter staat. Een televisie moet namelijk zorgen voor jarenlang kijk (en luister) plezier. De onderste punten zijn belangrijke eigenschappen die ik in meeneem bij het vergelijken van de beste QLED televisies.

Schermtype

QLED vs OLED vs LCD.


Je vraagt je misschien af: welk schermtype heb ik nodig? Bij deze keuze hoop ik jou goed te helpen.

De meeste mensen vinden het type scherm het belangrijkste onderdeel bij het kopen van een nieuwe tv.


QLED is van Samsung en staat voor 'Quantum Dot Light Emitting Diode'. Het beeldscherm is voorzien van een laag nanokristallen. Dankzij de invloed van licht kunnen deze opkleuren, wat voor een hoger kleurbereik zorgt. Ook hebben QLED TV's een hoge helderheid. Hierdoor blijft het beeld ook goed bij veel licht uit de omgeving.

Het is wel zo dat over het algemeen QLED tv's wat duurder zijn dan LCD tv's.


Bij een OLED tv is er geen backlight nodig, omdat de pixels zelf licht vertonen. De schermen kunnen op individuele basis aan/uit worden gezet. Hierdoor zijn de zwartwaardes ongeveer 0. Daarnaast gebruiken OLED tv's een stuk minder stroom. Dit is omdat de pixels geen extra backlight nodig hebben om licht uit te zenden. Het is wel zo dat over het algemeen OLED tv's wat duurder zijn dan LCD tv's.


Zoals ik hierboven al zei: LCD tv's zijn wat goedkoper dan QLED en OLED tv's. Je betaalt een lagere prijs, maar hier lever je wel in op de zwartwaardes. LCD panelen hebben dus backlight nodig om beeld te kunnen weergeven. Hierdoor komt er wel wat licht door het scherm heen, ook als het beeld helemaal zwart is. Het zijn dus niet echte zwarte kleuren. Maar dankzij technieken als local of global dimming, kunnen de zwartwaardes alsnog behaald worden die bij de HDR standaarden behoren.

Makkelijk plaatsen/ophangen

Wil jij al je apparaten en de stroomkabel via 1 transparante Invisible Cable aansluiten op de tv? Dit kan met een One Connect Box, welke wordt geleverd bij de meeste nieuwe QLED televisies. Dit geeft veel vrijheid bij het plaatsen of ophangen van je televisie.

Prijs

Misschien denk je wel dat een QLED tv altijd duur is, maar als je wil kun je dat zelf echt beperken. Een goedkope QLED tv kun je krijgen voor rond de 550 euro en is dus echt een prima budget model. Als je voor de beste en modernste functionaliteiten wil gaan, betaal je iets meer. Denk dan aan een bedrag tussen de 1000 en 1500 euro.

Energielabel

Misschien is het je nog niet opgevallen, maar bij veel verschillende QLED tv's wordt het energielabel weergegeven. Uiteraard moet je kijken naar de prijs, maar ook naar het stroomverbruik. Een laag energielabel kan leiden tot een grote energierekening. Hoe groter het stroomverbruik, hoe hoger hoger de energiekosten.


Voorbeeld: Als een 65 inch tv 4 uur per dag aan staat (en dus 20 uur per dag stand-by), dan zijn de energiekosten gemiddeld ongeveer 60 euro per jaar. Bij een 43 inch tv is dat zo'n 12 euro per jaar. 

Het is niet zo dat per se alle schermformaten hetzelfde stroomverbruik hebben. Dit verschilt nog aardig binnen een bepaald formaat. De meest energiezuinige 65 inch tv kost aan stroom ongeveer 24 euro per jaar.


Een televisie is namelijk ook wel een apparaat dat je veel gebruikt en daarom raad je aan om voor een zuinig model te gaan. Hier heb ik allemaal rekening mee gehouden en meegenomen in de keuze bij het selecteren van de beste QLED tv's.

Smart TV besturingssystemen

Per merk verschilt het soort besturingssysteem, waardoor het ook zijn eigen interface heeft. Aangezien maar 1 merk (Samsung) QLED tv's verkoopt, is er ook maar 1 Smart besturingsysteem bij deze soort. Het systeem waar de Samsung QLED tv's op draaien, heet "Tizen".

Dankzij dit systeem heb je toegang tot onwijs veel apps op jouw nieuwe QLED Smart TV.


Waar beschikt de beste QLED TV over?

Hieronder heb ik even kort op een rijtje gezet waar ik de beste QLED televisies op beoordeeld heb. Al deze punten heb ik in het artikel al uitgebreid uitgelegd, maar zo'n overzichtje hieronder is toch nog wel even handig.

  • Beste schermtype: het hoogste kleurbereik met de helderste beelden
  • Exclusief van het merk Samsung
  • 4K Ultra HD of 8K Ultra HD resolutie
  • Een verversingssnelheid van 100 hertz

De plek van de tv is ook erg belangrijk

Muur

Chaos aan snoeren voorkomen? Dan is het handig om de tv zo dicht mogelijk bij de nodige aansluitingen te plaatsen. De muren die haaks op het raam staan, hebben de laagste weerkaatsing niveaus.


Plek
Voor de plaatsing van de televisie is een stevig en stabiel oppervlak nodig. 


Hoogte
Wanneer je op de bank zit en tv aan het kijken bent, dan moet de onderste rand van de tv zich op ooghoogte bevinden voor de beste kijkbeleving. Bij de meeste tv meubels is hier rekening mee gehouden. Maar het is handig om deze regels te gebruiken als je de tv aan de muur wil ophangen.


Wil jij al je apparaten en de stroomkabel via 1 transparante Invisible Cable aansluiten op de tv? Dit kan met een One Connect Box, welke wordt geleverd bij de meeste nieuwe QLED televisies. Dit geeft veel vrijheid bij het plaatsen of ophangen van je televisie.


Wat is de beste QLED TV?

Welke tv biedt de beste prijs/kwaliteitsverhouding? Daarvoor heb ik de beste QLED televisies voor jou getest. Zo vind jij gelijk de best geschikte opties.

Hieronder de 3 best geteste QLED tv's van 2024:

 

Veelgestelde vragen

Vragen die veel aan mij gesteld worden, heb ik hieronder beantwoord in een simpel overzichtje. Ook dit is voor jou goed om te weten.

Hoe worden de QLED TV's beoordeeld?

Elke televisie heeft 8 belangrijke eigenschappen. Ik heb gekeken naar de kenmerken die het meest belangrijkst zijn bij het doen van een aankoop van een tv. Daarnaast heb ik de beste QLED tv's beoordeeld via verschillende manieren: mijn eigen ervaringen, interviews met andere experts en vele reviews van Bol.com, Coolblue.nl en BCC.nl. Wil je weten wat de uitslag is van deze vergelijkingstest? Klik dan hier.

Wat zijn de gemiddelde prijzen van QLED TV's?

Er is een erg groot aanbod aan QLED tv's. De prijzen liggen tussen de paar honderd euro tot ruim 2000 euro. In deze uitgebreide test zie je per segment wat de beste koop is.

Hoeveel jaar garantie zit er op QLED TV's?

Loop je onverwachts opeens tegen technische problemen? Dan kun je gerust contact opnemen met de klantenservice van de verkopende partij. Zo goed als alle QLED televisies zit een standaard fabrieksgarantie van 2 jaar vanaf de datum van aankoop. 

Andere bekeken ook:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}