Beste Smart TV [Test 2024]

Beste Smart TV

Sony Bravia KD-43X72K - 43 inch - 4K LED

Beste Smart TV

Samsung QE55QN85B - 55 inch - 4K Neo QLED

beste smart tv

Samsung QD 65S95B - 65 inch - 4K OLED

Hoe ben ik tot deze Top-3 gekomen?

Meer dan 40 verschillende TV's  getest

60 uur+ onderzoek


5 Experts geïnterviewd

 

200+ consumenten reviews gecheckt

Ben jij op zoek naar de beste smart TV? Dan heb ik goed nieuws voor je. Ik heb veel onderzoek gedaan naar de beste smart tv's van dit moment. Ik heb de geteste modellen verdeeld in 3 categorieën: beste koop optie, budget premium optie en de beste budget optie.


Naast dat ik een deskundige ben op tv-gebied en dus weet wat de beste opties zijn, heb ik ook 5 andere experts geïnterviewd. Bij het vergelijken van de smart tv's heb ik ook meer dan 200 verschillende consumenten reviews doorgelezen op verschillende websites. Uiteindelijk ben ik tot de 3 beste smart tv's van 2024 gekomen. Dus ben je opzoek naar een goede smart tv, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Ik maak het je makkelijk door mijn 3 geselecteerde modellen. 


De allerbeste opties vind je terug in mijn gemaakte top 3. Waarom en welke smart televisie het best geschikt voor jou is, ontdek je in dit artikel. De best geschikte tv koop je voor de beste prijs via TVadviseur.nl.

Over de Auteur.

Mijn naam is Willem Smits, oprichter en beheerder van tvadviseur.nl. Ik ben al bijna 30 jaar actief in de tv-branche. Eerst ben ik voornamelijk werkzaam geweest als monteur, daarna ben ik productspecialist bij een elektronicawinkel geworden, waarbij ik klanten van tv advies voorzag. Mijn doel van deze website is om de gewone Nederlander van goed en betrouwbaar advies te voorzien in Jip & Janneke taal.


Top 10  beste Smart TV's 

Heb jij geen tijd om het hele artikel te lezen? Via onderstaande knoppen zie je direct de meest verkochte Smart TV's  bij de populairste webshops in Nederland. Vergeet niet op alle buttons te drukken zodat je kunt zien waar de TV's momenteel het voordeligste zijn.


Wat is een smart TV?

De meeste mensen weten het inmiddels wel, maar niet iedereen: wat is nou een (goede) smart tv? In dit stukje leg ik dat aan jou uit.


Het is eigenlijk redelijk simpel. Een smart tv is een slimme televisie die de mogelijkheid heeft om connectie te maken met het internet. Zo goed als alle smart tv's beschikken over een ethernetpoort of ingebouwde WiFi. Normaal gesproken zou Wifi snel genoeg moeten zijn voor als je televisieprogramma's of series wilt kijken. Maar als je je nieuwe smart tv wilt gebruiken om te gamen of het streamen van 4K-content, is kabelverbinding misschien beter om te gebruiken.


Via het Smart systeem kun je applicaties downloaden waarmee je jouw favoriete series kunt kijken of waar je in contact kunt komen met vrienden en familie via social media. Daarnaast kun je ook lekker surfen via de internetbrowser. Waar de meeste mensen een smart tv voor gebruiken, is om televisieprogramma's en film te streamen die te kijken zijn via verschillende applicaties. Denk hierbij aan apps als Netflix, Videoland, HBO, NLziet, en YouTube.


Per merk verschilt het soort besturingssysteem, waardoor het ook zijn eigen interface heeft. Elk platform heeft zijn voor- en nadelen. Klap hieronder het blokje uit als je wilt weten welk merk welk besturingssysteem heeft.

Smart tv besturingssystemen

De systemen waar de beste smart tv's op draaien, zijn als volgende per merk: 

-Sony en Philips: Android

-Philips (kleinere smart tv's): Saphi

-Samsung: Tizen

-LG: WebOS

-Panasonic: my Home Screen


Dankzij deze systemen heb je toegang tot onwijs veel apps op uw nieuwe Smart TV.

Dus als jij graag verbonden bent met het internet via jouw nieuwe tv, dan moet jij gaan voor een smart televisie. Zo kun jij in je woon- of slaapkamer genieten van de spannendste Netflix series, je favoriete muziek via Spotify en de leukste televisieprogramma's terugkijken via NLziet.Wat is belangrijk bij een goede smart tv ?

Als je op zoek bent naar de beste smart tv, vind je het misschien moeilijk om een goede keuze te maken tussen alle verschillende modellen die er tegenwoordig zijn. Om die keuzestress te vermijden, help ik jou graag met het beste tv advies. Ik heb veel smart televisies met elkaar vergeleken aan de hand van verschillende specificaties en van daaruit de beste smart tv opties opgemaakt.


Daarnaast heb ik een indicatie gemaakt welk schermformaat het best past bij de kijkafstand die jij vanaf je bank tot de tv hebt. Tenslotte heb ik nog een tip voor je op het gebied van audio.

Beeldkwaliteit - Resolutie

Als je naar sport kijkt heb je vaak te maken met snelle beelden. Je wilt deze snelle beelden natuurlijk wel zo vloeiend mogelijk op je televisie heb. Daarbij is de verversingssnelheid van de televisie belangrijk. Dit is te berekenen in 'Hertz'. Dit wordt ook wel beeldfrequentie of frame rate genoemd. 


De Hertz waarde geeft aan hoe vaak er binnen 1 seconde een nieuwe beeld wordt laten zien op het beeldscherm.  Dus hoe hoger de hertz waarde, hoe beter. Een 100 hertz tv is bijvoorbeeld beter als een 50 hertz tv. Als je sportwedstrijden vloeiend wil bekijken, raad ik je aan om echt een 100 hertz tv te nemen.

Beste smart TV merken

Op het gebied van smart tv's is Samsung de voorloper. Laatst hebben ze zelfs een QLED 8K smart tv op de markt gebracht. Dit is zo'n beetje de allerbeste televisie dit op dit moment te verkrijgen is. De QLED smart televisies beschikken over de techniek Adaptive Intelligence. Met deze techniek wordt automatisch de helderheid van het scherm en de volume aangepast. Samsung blijft constant bezig met productontwikkeling en innovatie.


Een merk wat ook zeer goed scoort op het gebied van smart tv's, is LG. LG staat bekend om de OLED technologie. De smart televisies van LG zijn erg dun. Ook heb je geen afstandsbediening meer nodig, want via Amazon Alexa of Google Assistent kun je de tv bedienen met je stem en is het makkelijk te kijken wat het weer wordt, muziek beluisteren en je agenda checken. Als je kiest voor een LG smart tv zit je altijd goed.


Ook hebben we ons Nederlands pareltje Philips. Een Philips smart tv kun je makkelijk bedienen met je stem via Amazon Alexa of Google Assistent. Philips bezit een zeer goede plek op de technologiemarkt en zijn uitgegroeid tot een fantastisch tv merk.

Bediening en interface

Een smart tv is op verschillende manieren te bedienen, zelfs met je stem. Ook worden de afstandsbedieningen steeds beter. Vele beschikken over een touchpad of cursor.


Fabrikanten ontwikkelen steeds vaker een app die je gratis kunt downloaden om de tv met je smartphone te bedienen. Zo'n virtuele afstandsbediening heeft alle functies van een normale afstandsbediening, maar het is veel makkelijker in gebruik met bijvoorbeeld het invoeren van tekst.


Dankzij de verschillende software per fabrikant, verschilt per merk de interface van de smart tv. Het gebruik van de ene tv is anders of makkelijker te gebruiken dan de andere tv.

Handige opties

Er zijn meerdere manieren die een smart televisie aantrekkelijker maken. Je kunt bijvoorbeeld je smartphone of tablet verbinden met je smart tv waarmee je video's naar je tv kunt streamen. Veel toestellen gebruiken Bluetooth, maar WiFi kan ook gewoon natuurlijk. Een handige functie om de beelden van je smartphone op je tv te streamen, is Miracast.


Ook beschikken sommige smart tv's over een camera. Zo kun je bijvoorbeeld beeldbellen

Energielabel

Misschien is het je nog niet opgevallen, maar bij veel verschillende smart tv's wordt het energielabel weergegeven. Uiteraard moet je kijken naar de prijs, maar ook het stroomverbruik. Een laag energielabel kan leiden tot een grote energierekening. Een televisie is namelijk ook wel een apparaat dat je veel gebruikt en daarom raad je aan om voor een zuinig model te gaan. Een A++ label is het aller zuinigst, daaropvolgend A+, A, B, etc. Investeer dus in een zuinige smart tv.Waar let ik op bij het vergelijken van smart tv's?

Een goede smart tv moet je beoordelen aan de hand van 4 specificaties: de verversingssnelheid, de kijkhoek en formaat + resolutie. Onder 'Formaat + Resolutie' heb ik ook nog het kopje 'Kijkafstand' geplaatst. Daar heb ik een indicatie gemaakt welk schermformaat het best past bij de kijkafstand die jij vanaf je bank/stoel tot de tv hebt. Tenslotte heb ik nog een tip voor je op het gebied van audio.

Verversingssnelheid - Hertz

Als je naar sport kijkt heb je vaak te maken met snelle beelden. Je wilt deze snelle beelden natuurlijk wel zo vloeiend mogelijk op je televisie heb. Daarbij is de verversingssnelheid van de televisie belangrijk. Dit is te berekenen in 'Hertz'. Dit wordt ook wel beeldfrequentie of frame rate genoemd. 


De Hertz waarde geeft aan hoe vaak er binnen 1 seconde een nieuwe beeld wordt laten zien op het beeldscherm.  Dus hoe hoger de hertz waarde, hoe beter. Een 100 hertz tv is bijvoorbeeld beter als een 50 hertz tv. Als je sportwedstrijden vloeiend wil bekijken, raad ik je aan om echt een 100 hertz tv te nemen.

Kijkhoek

Als je een groep vrienden over de vloer hebt, zitten ze door je hele woonkamer: midden op de bank of een stoel in de linkerhoek. De maximale kijkhoek van de tv is belangrijk om ervoor te zorgen dat iedereen een goede of dezelfde beeldkwaliteit behoudt. Deze kijkhoek geeft aan vanaf welke positie de helderheid afneemt of de kleuren gaan vervormen. 


Om te zorgen dat iedereen dan ook dezelfde beeldkwaliteit ziet, heb ik de beste televisies voor jou hiervoor geadviseerd.

Formaat + Resolutie

Er zijn veel verschillende schermafmetingen in de tv markt. De schermformaten worden uitgedrukt in inches. Het juiste inch schermformaat is voor iedereen anders. 55 inch en 65 inch zijn tegenwoordig de populairste schermformaten. Daarnaast zijn 43 inch, 50 inch en 75 inch smart tv's ook in trek


Hoe groter de televisie, hoe verder je ervan af kunt zitten. Zo kun je dus meer vrienden mee laten kijken. Het is ook zo dat je op een grotere televisie meer details kunt zien. Bij het zien van de details is ook de resolutie belangrijk. De resolutie geeft aan hoe scherp de tv is; oftewel hoeveel details zichtbaar zijn op het scherm.


Als je een grotere tv kiest, moet de resolutie ook beter zijn. Om de beelden zo scherp mogelijk te zien bij een televisie tot en met 65 inch, raad ik je sowieso aan om voor een resolutie te gaan van 4K Ultra HD. 4K is tegenwoordig de populairste resolutie. 


Wil voor een tv gaan die groter is dan 65 inch, dus bijvoorbeeld 75 inch of 85 inch? Dan is een tv met 8K resolutie geweldig. 8K is nog 4x scheper als een 4K resolutie. Dit heeft niet echt nut op televisies tot en met 65 inch, maar dus wel op de écht grote formaten.


Als je erg dicht bij je tv zit, dus zo'n 1,50 meter, zou ik niet groter gaan dan 65 inch. Anders zit je constant met je hoofd heen en weer te kijken. Het is natuurlijk wel zo: hoe groter de tv, hoe mooier de beleving. 

 

Tegenwoordig zijn er steeds meer televisies op de markt, waardoor je altijd wel een geschikte tv kunt vinden. Dit betekent wel weer meer uitzoekwerk voor mij, maar dat doe ik voor jou met alle plezier!

Kijkafstand - schermformaat

Hierbij heb ik de gemiddelde en de grotere formaten bij gezet per kijkafstand.


2,00 meter of minder = 43 inch of kleiner

2,00 meter tot 2,50 meter = 43 inch (gem.) of 49 - 50 inch (groter)

2,50 meter tot 3,00 meter = 49 - 50 inch (gem.) of 55 - 58 inch inch (groter)

3,00 meter tot 4,00 meter = 55 - 58 inch (gem.) of 60 - 65 inch (groter)

4,00 meter of meer = 60 - 65 inch (gem.) of 70 - 75 inch (groter)


Schermformaten in centimers:

43 inch = 109 cm

49 inch = 124 cm

50 inch = 127 cm

55 inch = 140 cm

65 inch = 165 cm

75 inch = 191 cm

85 inch = 216 cm 

Audio

Bij het kopen van een smart tv let je voornamelijk op het beeld. Maar het geluid is zeker ook niet onbelangrijk. De hedendaagse smart tv's beschikken over prima geluidskwaliteit.


Om je televisie beleving nog meer te vergroten, raad ik je aan om ook te kijken voor een soundbar. Een soundbar versterkt en verbetert het geluid van de tv flink. Je kunt ook nog kiezen voor een surround set voor een inheems geluid.


Wat is nog meer belangrijk bij een goede smart tv?

Ik vind het belangrijk dat je een keuze maakt waar je zelf ook achter staat. Een televisie moet namelijk zorgen voor jarenlang kijk (en luister) plezier. De onderste punten zijn belangrijke eigenschappen die ik in meeneem bij het vergelijken van de beste smart televisies

Schermtype

QLED vs OLED vs LCD.


Je vraagt je misschien af: welk schermtype heb ik nodig? Bij deze keuze hoop ik jou goed te helpen.

De meeste mensen vinden het type scherm het belangrijkste onderdeel bij het kopen van een nieuwe tv.


QLED is van Samsung en staat voor 'Quantum Dot Light Emitting Diode'. Het beeldscherm is voorzien van een laag nanokristallen. Dankzij de invloed van licht kunnen deze opkleuren, wat voor een hoger kleurbereik zorgt. Ook hebben QLED TV's een hoge helderheid. Hierdoor blijft het beeld ook goed bij veel licht uit de omgeving.

Het is wel zo dat over het algemeen QLED tv's wat duurder zijn dan LCD tv's.


Bij een OLED tv is er geen backlight nodig, omdat de pixels zelf licht vertonen. De schermen kunnen op individuele basis aan/uit worden gezet. Hierdoor zijn de zwartwaardes ongeveer 0. Daarnaast gebruiken OLED tv's een stuk minder stroom. Dit is omdat de pixels geen extra backlight nodig hebben om licht uit te zenden. Het is wel zo dat over het algemeen OLED tv's wat duurder zijn dan LCD tv's.


Zoals ik hierboven al zei: LCD tv's zijn wat goedkoper dan QLED en OLED tv's. Je betaalt een lagere prijs, maar hier lever je wel in op de zwartwaardes. LCD panelen hebben dus backlight nodig om beeld te kunnen weergeven. Hierdoor komt er wel wat licht door het scherm heen, ook als het beeld helemaal zwart is. Het zijn dus niet echte zwarte kleuren. Maar dankzij technieken als local of global dimming, kunnen de zwartwaardes alsnog behaald worden die bij de HDR standaarden behoren.

Lichtintensiteit - HDR

Naast het kiezen van de juiste resolutie, raad ik je aan om te kiezen voor een televisie die beschikt voor high dynamic range (HDR). Met HDR zijn er nog meer kleuren zichtbaar, meer details in de schaduwen te zien en zijn lichte beelden extra helder.


Een HDR TV, oftewel high dynamic range, heeft een groter en preciezer kleurbereik dan een gemiddelde SDR TV. Het laat verschillen tussen donker en lichte kleuren gedetailleerder zien. Je ziet dus meer kleuren en kleine kleurverschillen worden goed weergegeven. Een 4K HDR model is echt uitstekend. Waar je vroeger bij de avondbeelden niet zo veel zag, is dat nu veel beter geworden met HDR. Met HDR beelden krijg je een breed kleurbereik en een hoge schermhelderheid. 


De kleurdiepte bepaalt hoeveel kleuren je op de tv te zien zijn. Je hebt bijvoorbeeld een 8 bit tv en een 10 bit tv. Een 8 bit tv toont ongeveer 17 miljoen kleuren. Een 10 bit tv kan een miljard+ kleurtinten laten zien. Een 10 bit tv beschikt dus simpel gezegd over meer potloden.

Aansluitpoorten

Bij een goede smart TV kun je gemakkelijk verbinding maken met Bluetooth en WiFi. De meeste tv-modellen beschikken over een paar USB-poorten. Dit is voor het aansluiten van draagbare harde schijven en andere apparaten. Daarnaast zitten er ook meerdere HMDI poorten op. Hier kun je bijvoorbeeld een soundbar, Playstation of Blue-ray speler op aansluiten.


Bij veel aansluitpoorten heb je een groot aantal aan verbindingsmogelijkheden en zo zul je veel profijt van jouw nieuwe tv hebben.

PrijsWaar beschikt een goede smart tv over?

Hieronder heb ik even kort op een rijtje gezet waar ik de beste smart televisies op beoordeeld heb. Al deze punten heb ik in het artikel al uitgebreid uitgelegd, maar zo'n overzichtje hieronder is toch nog wel even handig.

  • Internet
  • Toegang tot een groot aanbod aan apps
  • Het merk Samsung, LG of Philips
  • Een 4K Ultra HD resolutie


De plek van de tv is ook erg belangrijk

Muur

Chaos aan snoeren voorkomen? Dan is het handig om de tv zo dicht mogelijk bij de nodige aansluitingen te plaatsen. De muren die haaks op het raam staan, hebben de laagste weerkaatsing niveaus.


Plek
Voor de plaatsing van de televisie is een stevig en stabiel oppervlak nodig. 


Hoogte
Wanneer je op de bank zit en tv aan het kijken bent, dan moet de onderste rand van de tv zich op ooghoogte bevinden voor de beste kijkbeleving. Bij de meeste tv meubels is hier rekening mee gehouden. Maar het is handig om deze regels te gebruiken als je de tv aan de muur wil ophangen.


Wat is de beste smart tv?

Hieronder de 3 best geteste smart tv's van 2024:

Welke slimme tv biedt de beste prijs/kwaliteitsverhouding? Ik heb de beste Smart televisies voor jou getest. Zo vind jij gelijk de best geschikte opties. Veelgestelde vragen

Vragen die veel aan mij gesteld worden, heb ik hieronder beantwoord in een simpel overzichtje. Ook dit is voor jou goed om te weten.

Hoe worden de Smart TV's beoordeeld?

Elke televisie heeft 8 belangrijke eigenschappen. Ik heb gekeken naar de kenmerken die het meest belangrijkst zijn bij het doen van een aankoop van een tv. Daarnaast heb ik de beste smart tv's beoordeeld via verschillende manieren: mijn eigen ervaringen, interviews met andere experts en vele reviews van Bol.com, Coolblue.nl en BCC.nl. Wil je weten wat de uitslag is van deze vergelijkingstest? Klik dan hier.

Wat zijn de gemiddelde prijzen van Smart TV's?

Er is een erg groot aanbod aan televisies. De prijzen liggen .... In deze uitgebreide test zie je per segment wat de beste koop is.

Hoeveel jaar garantie zit er op Smart TV's?

Loop je onverwachts opeens tegen technische problemen? Dan kun je gerust contact opnemen met de klantenservice van de verkopende partij. Zo goed als alle smart televisies zit een standaard fabrieksgarantie van 2 jaar vanaf de datum van aankoop. 

Andere bekeken ook:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}