Beste Gaming TV [Test 2024]

Best gaming tv

TCL 55C731 - 55 inch - 4K QLED

Best gaming tv

Sony XR-55A84K - 55 inch - 4K OLED

Best gaming tv

Samsung QD OLED 65S95B - 4K OLED TV

Beste Game TV: hoe ben ik tot deze Top-3 gekomen?

Meer dan 40 verschillende TV's  getest

60 uur+ onderzoek


5 Experts geïnterviewd

 

200+ consumenten reviews gecheckt

Ben jij op zoek naar de beste tv om te gamen in 2024? Dan heb ik goed nieuws voor je. Dit is één van mijn favoriete onderdelen, omdat ik zelf ook regelmatig games speel. Ik heb veel onderzoek gedaan naar de best geteste gaming tv's op dit moment. Ik heb de geteste modellen verdeeld in beste goedkope tv, beste koop optie en beste grote game tv.


Naast dat ik een deskundige ben op tv-gebied en dus weet wat de beste opties zijn, heb ik ook 5 andere experts geïnterviewd. Bij het vergelijken van de gaming tv's heb ik meer dan 200 verschillende consumenten reviews doorgelezen op verschillende websites. Uiteindelijk ben ik tot de 5 beste game tv's van 2024 gekomen. Dus ben je opzoek naar een goede game tv om te kopen, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Ik maak het je makkelijk


De allerbeste opties vind je terug in mijn top 5 game televisies. Waarom en welke gaming televisie het best geschikt voor jou is, ontdek je in dit artikel. De beste tv voor gamen koop je voor de beste prijs via TVadviseur.nl.


Over de Auteur.

Mijn naam is Willem Smits, oprichter en beheerder van tvadviseur.nl. Ik ben al bijna 30 jaar actief in de tv-branche. Eerst ben ik voornamelijk werkzaam geweest als monteur, daarna ben ik productspecialist bij een elektronicawinkel geworden, waarbij ik klanten van tv advies voorzag. Mijn doel van deze website is om de gewone Nederlander van goed en betrouwbaar advies te voorzien in Jip & Janneke taal.

Top 10  Beste TV's voor gaming

Heb jij geen tijd om het hele artikel te lezen? Via onderstaande knoppen zie je direct de meest verkochte TV's voor gaming bij de populairste webshops in Nederland. Vergeet niet op alle buttons te drukken zodat je kunt zien waar de TV's momenteel het voordeligste zijn.


Waarom kiezen voor een goede Game TV?

Mijn doel is om voor jou de best geschikte game televisie uit te kiezen. Speel jij op een Playstation 4, Playstation 5, Xbox One of Xbox Series S/X? Jij wilt natuurlijk jouw favoriete spel op een zo mooi en vet mogelijk beeld spelen. Met een goede game tv beleef jij de beste game ervaring.


Game televisies zijn er in alle soorten en maten. De meest voorkomende maten voor een optimale game ervaring zijn 55 inch tv's en 65 inch tv's. Dit loopt in verschillende formaten door tot 85 inch. Hoe ver je van je bank, stoel of bed zit, er is altijd wel een geschikte maat voor jou. Ook kun je met een lekker groot formaat gamen met vrienden als je bij de tv zit. Daarnaast bezitten veel game televisies technieken die zorgen voor een goed hoog contrast, zoals OLED en local dimming.

Misschien ook interessant voor jou:


Beste TV voor Gamen: waar moet je op letten?

Om het beste uit je nieuwe game televisie te halen, zijn er 4 belangrijke specificaties waar je op moet letten: Input lag, Resolutie & HDR, Verversingssnelheid en de HDMI poort. Hieronder vertel ik je er meer over per specificatie.


Lage input lag

Deze specificatie is echt alleen maar belangrijk voor gamers. Ben je een gamer? Dan zit je hier dus goed.


De input lag wordt weergegeven in ms (milliseconde). Hoe lager het ms getal, hoe beter. Als je een sport- of actie game speelt, kan een seconde vertraging al het verschil maken tussen winst of verlies. Om echt optimaal gebruik te maken van jouw gaming tv, raad ik je aan om een televisie te kopen van onder de 20 ms.

 

20 ms of lager betekent dat er zo goed als geen vertraging tussen het indrukken van de knop en uitvoering van de actie op het scherm zit. Bij een game tv van bijvoorbeeld 50 ms of hoger (hoge input lag) is het duidelijk te merken dat er vertraging is in vergelijking met een tv van 20 ms of minder. Een tv met een hoge ms kan tijdens het gamen dus aardig in het nadeel zijn ten opzichte van je tegenstander. 40ms is een goede bovengrens voor de meest doorgaande games.


Optimaal gamen op een Playstation 4, Xbox One of oudere console? Houdt het dan maximaal bij 50 ms. Speel je op een Playstation 5 of Xbox Series X? Dan moet je meer eisen stellen aan je televisie. Deze gameconsoles ondersteunen 4K en HDR beelden, waardoor het wel belangrijk is dat je tv dit ook doet. Ik raad je dus aan om echt te gaan voor een lage input lag van onder de 20 ms voor een snellere reactietijd.

Resolutie + HDR

De resolutie geeft aan hoe scherp de tv is; oftewel hoeveel details zichtbaar zijn op het scherm. De resolutie die jij het beste kunt kiezen hangt af van de gameconsole die jij gebruik, of die jij in de toekomst gaat gebruiken. Ik adviseer je om te gaan voor een televisie die een resolutie heeft van ten minste 4K. De meeste gebruikte gameconsoles, zoals de Playstation 4 en Xbox One ondersteunen dan ook 4K. Zo haal je de beste beelden uit je gameconsole.


De Playstation 5 en Xbox Serie X ondersteunen zelfs resoluties t/m 8K. Een 8K resolutie is 4x scherper als een 4K resolutie. Heb jij dus een van deze moderne gameconsoles, of denk je die in de toekomst aan te schaffen? Dan kun je er over nadenken om een televisie met 8K resolutie te nemen. Momenteel zijn er nog niet echt veel games uitgebracht die 8K ondersteunen, maar dit gaat in de toekomst zeker wel gebeuren.


Kleurbereik en contrast (HDR)

Naast het kiezen voor een goed 4K / 8K resolutie, raad ik je aan om te kiezen voor een gaming televisie die beschikt voor high dynamic range (HDR). Met HDR zijn er nog meer kleuren zichtbaar, meer details in de schaduwen te zien en zijn lichte beelden extra helder. Waar je vroeger bij de nachtelijke scènes niet zo veel zag, is dat nu veel beter geworden met HDR.


Gameconsoles worden steeds beter en krachtiger. Hierdoor naderen de graphics steeds meer de werkelijkheid en ontwikkelt het steeds meer tot een visueel spektakel. De kleurdiepte bepaalt hoeveel kleuren je op de tv te zien zijn. Je hebt bijvoorbeeld een 8 bit tv en een 10 bit tv. Een 8 bit tv toont ongeveer 17 miljoen kleuren. Een 10 bit tv kan een miljard+ kleurtinten laten zien. Een 10 bit tv beschikt dus simpel gezegd over meer potloden.


Tegenwoordig en in de toekomst komen er steeds meer games uit met HDR kwaliteit, waardoor deze functionaliteit steeds belangrijker wordt. Vertrouw op mijn woorden en profiteer ervan: kies voor een 4K tv met HDR.

Verversingssnelheid

De verversingssnelheid zegt hoe vloeiend de beelden op de televisie worden weergegeven. Met andere woorden: hoe snel blijft het beeld als er snel bewegende objecten door het beeld vliegen. Dit is te meten in hoeveel beelden er per seconde worden vernieuwd op het beeldscherm.


Als jij wilt gaan voor een zo vloeiend mogelijk beeld, moet je gaan voor een hoog aantal Hz (Hertz). 100 Hz is bijvoorbeeld veel beter als 50 Hz. 100 hertz is echt een meerwaarde. Een 100 Hz toont 2x zoveel plaatjes per seconde als een 50 Hz. Uiteraard moet jouw gameconsole dan ook 100 Hz ondersteunen, maar dit zijn bij de modere gameconsoles wel goed.


Omdat veel games in deze generatie standaard op 60 Hz werken, raad ik je wel echt aan om een tv te kopen die minimaal deze verversingssnelheid van 60 Hz kan draaien.

HDMI poorten

De HDMI poort regelt het doorsturen van de data van de gameconsole naar de televisie. Als jij een hoge resolutie, hoge verversingssnelheid of HDR wilt doorsturen dan kan deze data te groot zijn voor de bandbreedte van de HDMI poort. De HDMI poort is dan de beperkende factor.


Ga je voor een televisie met:

* HMDI 2.0 -  Dit is de meest gangbare poort op dit moment. Hiermee kan er een Full HD resolutie met maximaal 100 Hz doorgegeven worden. Óf je kunt hiermee 4K beelden met maximaal 50 Hz doorgeven.


* HDMI 2.1 - Deze heeft een 3x zo grootte bandbreedte als een HDMI 2.0. Hiermee kunnen er 8K beelden doorgegeven worden met 50 Hz, óf 4K beelden met 100 Hz. Dat laatste is erg interessant voor de meeste gamers.

Let erop dat je voor de Playstation 5 en Xbox Series X een tv met een HDMI 2.1 aansluiting uitzoekt, zodat jouw tv zowel 100 hertz als 4K resolutie tegelijk ondersteunt.


Een tip van mij: als je gaat spelen, zet je nieuwe tv altijd in de Gaming Mode. Dan wordt de rekenkracht voor de HDMI poorten geoptimaliseerd.


Wat zijn zijn belangrijke scherm specificaties?

Andere specificaties waar je op moet letten bij het uitkiezen van jouw beste game tv, zijn de de schermgrootte en het schermtype.

Schermgrootte

Game televisies zijn er in alle soorten en maten. Als je een nieuwe game televisie koopt, zorgt een groot scherm voor de meest ultieme game beleving. Niet alleen als je een solo game speelt, maar ook als je met of tegen je vrienden speelt. Ik garandeer je dat een groter scherm elke game leuker en spannender maakt.


55 inch en 65 inch zijn de populairste formaten voor middelgrote tot de grotere game tv's. Daarnaast bestaan er zelfs formaten van 75 inch en 85 inch tv's, voor de absolute ultieme game ervaring. Weet je niet welk formaat je nou moeten nemen? Bedenk en meet hoe ver je ongeveer van de bank, stoel of je bed zit.


 Door de game/kijkafstand te berekenen, kun je eenvoudig het meest geschikte formaat uitkiezen. Als je vaak games speelt, dan kun je beter iets dichter op het scherm zitten. Op deze manier ga je helemaal op in de actie en zijn details duidelijker zichtbaar. Hieronder heb ik bij de verschillende afstanden de ideale televisie formaten (inch + cm) gezet.

Kijkafstand - Schermformaat

1,40 meter tot 2,00 meter - 43 inch (109 cm)

1,55 meter tot 2,25 meter - 50 inch (127 cm)

1,70 meter tot 2,50 meter - 55 inch (140 cm)


Vanaf 2,00 meter - 65 inch (165 cm) 

Vanaf 2,30 meter - 75 inch (191 cm)

Vanaf 2,60 meter - 85 inch (216 cm) 

Schermtype

QLED vs OLED vs LCD.

Je vraagt je misschien af: welk schermtype heb ik nodig? Bij deze keuze hoop ik je goed te helpen.


Bij een OLED tv is er geen backlight nodig, omdat de pixels zelf licht vertonen. De schermen kunnen op individuele basis aan/uit worden gezet. Hierdoor zijn de zwartwaardes ongeveer 0. Daarnaast gebruiken OLED tv's een stuk minder stroom. Dit is omdat de pixels geen extra backlight nodig hebben om licht uit te zenden. Het is wel zo dat over het algemeen OLED tv's wat duurder zijn dat LCD tv's.


Zoals ik hierboven al zei: LCD tv's zijn wat goedkoper dan OLED tv's. Je betaalt een lagere prijs, maar hier lever je wel in op de zwartwaardes. LCD panelen hebben dus backlight nodig om beeld te kunnen weergeven. Hierdoor komt er wel wat licht door het scherm heen, ook als het beeld helemaal zwart is. Het zijn dus niet echte zwarte kleuren. Maar dankzij technieken als local of global dimming, kunnen de zwartwaardes alsnog behaald worden die bij de HDR standaarden behoren.Wat heeft een goede gaming tv nodig? 

Hieronder heb ik even kort op een rijtje gezet waar ik de beste televisies op beoordeeld heb. Al deze punten heb ik in het artikel al uitgebreid uitgelegd, maar zo'n overzichtje hieronder is toch nog wel even handig.


  • Lage input lag
  • 4K beeldresolutie
  • Hoge verversingssnelheid (hertz)
  • Ondersteuning van HDR
  • Groot beeldformaat (minimaal 55 inch)
  • Voldoende en goede HDMI poorten


De plek van de tv is ook erg belangrijk

Muur

Chaos aan snoeren voorkomen? Dan is het handig om de tv zo dicht mogelijk bij de nodige aansluitingen te plaatsen. De muren die haaks op het raam staan, hebben de laagste weerkaatsing niveaus.


Plek
Voor de plaatsing van de televisie is een stevig en stabiel oppervlak nodig. 


Hoogte
Wanneer je op de bank zit en tv aan het kijken bent, dan moet de onderste rand van de tv zich op ooghoogte bevinden voor de beste kijkbeleving. Bij de meeste tv meubels is hier rekening mee gehouden. Maar het is handig om deze regels te gebruiken als je de tv aan de muur wil ophangen.


Wat is de beste Gaming TV?

Uiteraard ben je hier om erachter te komen; Wat is de beste gaming tv als beste koop? 

Hieronder heb ik de 3 beste game tv's weergegeven:

Best gaming tv

TCL 55C731 - 55 inch - 4K QLED

Best gaming tv

Sony XR-55A84K - 55 inch - 4K OLED

Best gaming tv

Samsung QD OLED 65S95B - 4K OLED TV


Veelgestelde vragen

Vragen die veel aan mij gesteld worden, heb ik hieronder beantwoord in een simpel overzichtje. Ook dit is voor jou goed om te weten.

Hoe worden de beste gaming tv's beoordeeld?

Elke game televisie heeft 6 belangrijke eigenschappen: de input lag, resolutie & HDR, verversingssnelheid, HDMI poorten, schermgrootte en schermtype. Ik heb onderzoek gedaan naar deze kenmerken die het belangrijkst zijn bij het doen van een aankoop van een nieuwe game tv. Ik heb de beste game tv's beoordeeld via verschillende manieren: mijn eigen ervaringen, interviews met andere experts en vele reviews van Bol.com, Coolblue.nl en BCC.nl. Wil je weten wat de uitslag is van deze vergelijkingstest? Klik dan hier.

Wat zijn de gemiddelde prijzen van gaming tv's?

De prijzen van de goedkoopste varianten van gaming tv's beginnen rond de 800 euro. Dit is wel echt voor degenen die op zoek zijn naar een budget optie.

De gemiddelde prijzen liggen van de beste koop opties liggen rondom de 1100 euro tot ongeveer en loopt door tot ongeveer 2500 euro.

De allerbeste opties met grootste schermformaten hebben prijzen van tussen de 3000 en 4000 euro. In deze uitgebreide test zie je voor elke prijscategorie wat de beste koop is.

Hoeveel jaar garantie zit er op gaming tv's?

Loop je onverwachts opeens tegen technische problemen? Dan kun je gerust contact opnemen met de klantenservice van de verkopende partij. Over het algemeen zit er op gaming televisies een standaard fabrieksgarantie van 2 jaar vanaf de datum van aankoop. 

Andere bekeken ook:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}