Beste TV voor Ouderen [Test 2024]

Wat is de beste TV voor Ouderen?

Beste tv voor ouderen

Als jij opzoek bent naar een goede televisie voor ouderen, dan wil jij natuurlijk weten: wat is de beste TV voor ouderen?

Uit mijn test is gebleken dat de Samsung Crystal UHD 55AU7040 de beste TV voor ouderen is van 2024. Dit is een zeer gebruiksvriendelijke TV en dankzij de 4K-resolutie heb je een mooi, scherp beeld. De perfecte TV voor senioren!

Wil je weten waar op dit moment de beste prijs van deze Samsung TV is?
Klik op de groene knop hieronder:

Ben jij op zoek naar een simpele TV voor ouderen? Dan heb ik goed nieuws voor je. Ik heb veel onderzoek gedaan naar de best geteste televisies voor ouderen op dit moment. Ik heb de geteste modellen verdeeld in 3 categorieën: beste optie, beste prijs/kwaliteit optie en de beste budget optie.


Naast dat ik een deskundige ben op tv-gebied en dus weet wat de beste opties zijn, heb ik ook 5 andere experts geïnterviewd. Bij het vergelijken van de senioren tv's heb ik meer dan 200 verschillende consumenten reviews doorgelezen op verschillende websites. Uiteindelijk ben ik tot de 3 beste senioren tv's van 2024 gekomen. Dus ben je opzoek naar een goede simpele tv voor ouderen, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Ik maak het je makkelijk door mijn 3 geselecteerde modellen. 


De allerbeste opties vind je terug in mijn gemaakte top 3. Waarom en welke televisie voor bejaarden het best geschikt voor jou is, ontdek je in dit artikel. De best passende tv koop je voor de beste prijs via TVadviseur.nl.

Over de Auteur.

Mijn naam is Willem Smits, oprichter en beheerder van TVadviseur.nl. Ik ben al bijna 30 jaar actief in de Elektronica-wereld. Mijn doel van deze website is om de gewone Nederlander van goed en betrouwbaar advies te voorzien in Jip & Janneke taal.

Meer dan 40 verschillende TV's  getest

50 uur+ onderzoek


5 Experts geïnterviewd

 

200+ consumenten reviews gecheckt


De 3 beste Televisies voor Senioren op een rij

Beste tv voor ouderen

Samsung Crystal UHD 55AU7040 - 55 inch - 4K

Beste TV voor ouderen

Philips 43PUS8007/12 - 43 inch - 4K LED 

Wat is de beste TV voor ouderen

Sharp Aquos 40FG2EA - 40 inch - Full HD


Top 10  Beste TV's voor Ouderen van 2024

Heb jij geen tijd om het hele artikel te lezen? Via onderstaande knoppen zie je direct de meest verkochte TV's voor ouderen bij de populairste webshops in Nederland. Vergeet niet op alle buttons te drukken zodat je kunt zien waar de TV's momenteel het voordeligste zijn.


Waarom kiezen voor een goede Senioren TV?

Veel ouderen denken vooraf al dat zij niet geschikt zijn voor de nieuwe technologie. Dit is jammer, want het is juist makkelijker dan je denkt. Vernieuwingen in de technologie maken het leven voor iedereen handiger. Een moderne tv met groot scherm en spraakherkenning, met eventueel een grote afstandsbediening, kan voor ouderen heel erg interessant zijn. Dan raad ik voor u de 'beste premium optie' aan; een 4K Ultra HD Smart TV.


Mocht u op zoek zijn naar een televisie zonder smart én die gewoon simpel te bedienen is; dan zit u hier ook goed. Mijn geselecteerde 'beste koop optie' en 'beste budget optie' televisies zijn Full HD TV's die erg makkelijk in gebruik zijn. Ik ben ervan overtuigd dat deze televisies goed bij u passen. Uiteindelijk is de keuze aan u.


Wat tegenwoordig een groot voordeel is, is dat naast de wat oudere tv-modellen, de moderne modellen over het algemeen een groot schermformaat hebben. Het is niet meer dan normaal dat het gezichtsvermogen bij bejaarden afneemt. Daarom raad ik bij een goede televisie voor ouderen aan om een tv met een schermformaat van 40, 43 of 50 inch te kopen. Daardoor kun je gewoon heel goed televisie kijken, zonder dat die té groot is.

Beste tv voor ouderen

Samsung Crystal UHD 55AU7040 - 55 inch - 4K

Beste TV voor ouderen

Philips 43PUS8007/12 - 43 inch - 4K LED 

Wat is de beste TV voor ouderen

Sharp Aquos 40FG2EA - 40 inch - Full HD


Waar moet een goede Senioren TV aan voldoen?

Voor u heb ik de beste televisies geselecteerd die voldoen aan de wensen en voorwaarden voor een nieuwe televisie voor senioren. Ik heb ze geselecteerd op basis van het schermformaat (minimaal 40 inch tv) en een televisie die makkelijk te bedienen is. Zo weet u zeker dat deze televisies goed past voor u als senior.


Er zijn veel verschillende schermafmetingen in de tv markt. De schermformaten worden uitgedrukt in inches. Er is veel keuze aan grote, middelgrote en kleine tv's. Het juiste inch schermformaat is voor iedereen anders. De een vindt een 50 inch scherm niet groot, terwijl de ander het als thuisbioscoop ziet. Toch is het handig als u weet wat voor formaat ik ongeveer bedoel wanneer ik het over een gemiddeld of groot schermformaat heb. 


43 inch en 50 inch zijn tegenwoordig de populairste schermformaten voor ouderen.

Kijkafstand - Schermformaat

Op welke afstand komt de tv te staan? Ik heb een indicatie gemaakt welk schermformaat het best past bij de kijkafstand die u van de bank of stoel tot de televisie heeft. 


Schermformaten in centimers:

40 inch = 102 cm

43 inch = 109 cm

50 inch = 127 cm

55 inch = 140 cm

65 inch = 165 cm

Speciale afstandsbediening

Op de tv-markt zijn er afstandsbedieningen die speciaal gemaakt zijn voor ouderen. Wat deze afstandsbedieningen zo speciaal maken, is dat deze groter en makkelijk in gebruik zijn dan een gewone afstandsbediening. Doordat ze groter zijn, zijn de makkelijker te bedienen en heeft u meer overzicht dan de gewone afstandsbediening.

Spraakbediening

Als u kiest voor een tv met spraakherkenning, dan wordt het gebruik nog makkelijker. Omdat de tv reageert op spraak, is er ook geen afstandsbediening meer nodig. Zo kunt u lekker vanuit uw stoel of de bank met uw stem de tv bedienen. 


Bijvoorbeeld het aan en uit zetten, van zender wisselen, geluid bedienen of surfen op internet kun je dan gewoon bedienen met je stem. Makkelijker dan ooit kun je navigeren tussen alles op je televisie. Zeg bijvoorbeeld "dempen", "kanaal verder", of "nieuws" bij het gebruik van de tv met spraakbediening.


Waar let ik op bij het vergelijken van de beste TV's voor ouderen?

Ik vind het belangrijk dat je een keuze maakt waar je zelf ook achter staat. Een televisie moet namelijk zorgen voor jarenlang kijk (en luister) plezier. De onderste punten zijn belangrijke eigenschappen die ik in meeneem bij het vergelijken van de beste televisies voor ouderen.

Schermtype

QLED vs OLED vs LCD.


U vraagt zich misschien af: welk schermtype heb ik nodig? Bij deze keuze hoop ik u goed te helpen.

De meeste mensen vinden het type scherm het belangrijkste onderdeel bij het kopen van een tv. De schermafmetingen en de schermkwaliteit zijn de punten waar het scherm op beoordeeld wordt.


QLED is van Samsung en staat voor 'Quantum Dot Light Emitting Diode'. Het beeldscherm is voorzien van een laag nanokristallen. Dankzij de invloed van licht kunnen deze opkleuren, wat voor een hoger kleurbereik zorgt. Ook hebben QLED TV's een hoge helderheid. Hierdoor blijft het beeld ook goed bij veel licht uit de omgeving.

Het is wel zo dat over het algemeen QLED tv's wat duurder zijn dan LCD tv's.


Bij een OLED tv is er geen backlight nodig, omdat de pixels zelf licht vertonen. De schermen kunnen op individuele basis aan/uit worden gezet. Hierdoor zijn de zwartwaardes ongeveer 0. Daarnaast gebruiken OLED tv's een stuk minder stroom. Dit is omdat de pixels geen extra backlight nodig hebben om licht uit te zenden. Het is wel zo dat over het algemeen OLED tv's wat duurder zijn dan LCD tv's.


Zoals ik hierboven al zei: LCD tv's zijn wat goedkoper dan QLED en OLED tv's. U betaalt een lagere prijs, maar hier lever je wel in op de zwartwaardes. LCD panelen hebben dus backlight nodig om beeld te kunnen weergeven. Hierdoor komt er wel wat licht door het scherm heen, ook als het beeld helemaal zwart is. Het zijn dus niet echte zwarte kleuren. Maar dankzij technieken als local of global dimming, kunnen de zwartwaardes alsnog behaald worden die bij de HDR standaarden behoren.

Resolutie

De resolutie geeft aan hoe scherp de tv is; oftewel hoeveel details zichtbaar zijn op het scherm. 4K is de meest gebruikte resoluties voor televisies voor ouderen. Omdat het zicht van ouderen over het algemeen wat slechter is, is het belangrijk dat het beeld wel gewoon scherm is. De resolutie die je moet kiezen hangt ook sterk af van de grootte van het scherm. Als een TV groter is, dan moet de resolutie ook hoger zijn voor een scherp beeld. Voor een middelgroot / groot schermformaat van minimaal 49 inch raad ik een 4K Ultra HD resolutie aan voor het allerscherpste beeld. 


Daarnaast beschikken de beste tv's ook over Local Dimming. Dit is een technologie waarbij het scherm zelf op licht. Er is geen achtergrondverlichting nodig, wat resulteert in een beeld waar de kleur zwart écht zwart is. Hierdoor zijn er natuurgetrouwe, rijke kleuren zichtbaar en zijn contrasten goed zichtbaar. Daarnaast: geen achtergrondverlichting nodig = een dunner scherm. Self-emitting en Back lit zijn de meest gebruikte vormen.

Laadsnelheid - Hertz

De laadsnelheid, ook wel Hertz genoemd, geeft het aantal keer per seconde dat de beelden veranderen aan. 

De verversingssnelheid zegt hoe vloeiend de beelden op de televisie worden weergegeven. Met andere woorden: hoe snel blijft het beeld als er snel bewegende objecten door het beeld vliegen. Dit is te meten in hoeveel beelden er per seconde worden vernieuwd op het beeldscherm.


Als u wil gaan voor een zo vloeiend mogelijk beeld, moet u gaan voor een hoog aantal Hz (Hertz). Hogere laadsnelheid = betere beeldkwaliteit. Er zijn veel smart tv's voor op die beschikken over 50 Hz. De betere modellen beschikken over 100 Hz, of zelfs 200 Hz.

Lichtintensiteit - HDR

Naast het kiezen van de juiste resolutie, raad ik je aan om te kiezen voor een televisie die beschikt voor high dynamic range (HDR). Met HDR zijn er nog meer kleuren zichtbaar, meer details in de schaduwen te zien en zijn lichte beelden extra helder.


Een HDR TV, oftewel high dynamic range, heeft een groter en preciezer kleurbereik dan een gemiddelde SDR TV. Het laat verschillen tussen donker en lichte kleuren gedetailleerder zien. U ziet dus meer kleuren en kleine kleurverschillen worden goed weergegeven. Een 4K HDR model is echt uitstekend. Waar je vroeger bij de nachtelijke scènes niet zo veel zag, is dat nu veel beter geworden met HDR.


De kleurdiepte bepaalt hoeveel kleuren je op de tv te zien zijn. Je hebt bijvoorbeeld een 8 bit tv en een 10 bit tv. Een 8 bit tv toont ongeveer 17 miljoen kleuren. Een 10 bit tv kan een miljard+ kleurtinten laten zien. Een 10 bit tv beschikt dus simpel gezegd over meer potloden.

Smart functies

De systemen waar de beste smart tv's voor ouderen op draaien, zijn als volgende per merk: 

-Sony en Philips: Android

-Philips (kleinere Smart TV): Saphi

-Samsung: Tizen

-LG: WebOS

-Panasonic: my Home Screen


Dankzij deze systemen heeft u toegang tot onwijs veel apps op uw nieuwe Smart TV.

Aansluitpoorten

Bij een goede smart TV kunt u gemakkelijk verbinding maken met Bluetooth en WiFi. De meeste TV-modellen beschikken over een paar USB-poorten. Dit is voor het aansluiten van draagbare harde schijven en andere apparaten. Daarnaast zitten er ook meerdere HMDI poorten op. Hier kunt u bijvoorbeeld een soundbar of Blue-ray speler op aansluiten.


Bij veel aansluitpoorten heeft u een groot aantal aan verbindingsmogelijkheden en zo zult u veel profijt van uw nieuwe TV hebben.


Wat heeft een goede TV voor ouderen nodig?

Hieronder heb ik even kort op een rijtje gezet waar ik de beste televisies op beoordeeld heb. Al deze punten heb ik in het artikel al uitgebreid uitgelegd, maar zo'n overzichtje hieronder is toch nog wel even handig.

 • Een schermformaat van minimaal 40 inch (dat is 102 centimeter) 
 • Makkelijk te bedienen TV zonder te veel ingewikkelde snufjes
 • Óf een tv met spraakbediening
 • Onder de 500 euro 

Wat is de beste TV voor senioren?

Uiteraard ben je hier om erachter te komen; wat is de beste televisie voor ouderen?

Hieronder de 3 beste tv's nog eens opgesteld:

Beste tv voor ouderen

Samsung Crystal UHD 55AU7040 - 55 inch - 4K

Beste TV voor ouderen

Philips 43PUS8007/12 - 43 inch - 4K LED 

Wat is de beste TV voor ouderen

Sharp Aquos 40FG2EA - 40 inch - Full HD

Veelgestelde vragen

Vragen die veel aan mij gesteld worden, heb ik hieronder beantwoord in een simpel overzichtje. Ook dit is voor jou goed om te weten.

Hoe worden de senioren televisies beoordeeld?

Elke televisie heeft 8 belangrijke eigenschappen. Ik heb gekeken naar de kenmerken die het meest belangrijkst zijn bij het doen van een aankoop van een tv. Daarnaast heb ik de beste smart tv's voor senioren beoordeeld via verschillende manieren: mijn eigen ervaringen, interviews met andere experts en vele reviews van Bol.com, Coolblue.nl en BCC.nl. Wil je weten wat de uitslag is van deze vergelijkingstest? Klik dan hier.

Wat zijn de gemiddelde prijzen van smart TV's voor ouderen?

Er is een erg groot aanbod aan televisies. De prijzen liggen .... In deze uitgebreide test zie je per segment wat de beste koop is.

Hoeveel jaar garantie zit er op de TV's?

Loop je onverwachts opeens tegen technische problemen? Dan kun je gerust contact opnemen met de klantenservice van de verkopende partij. Zo goed als alle televisies zit een standaard fabrieksgarantie van 2 jaar vanaf de datum van aankoop. 

Andere bekeken ook:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Voor mijn (lichtelijk dementerende) schoonmoeder van 90 jaar ben ik op zoek naar een makkelijk te bedienen nieuwe TV.
  Wat ik mij bij dit alles afvraag is het volgende:
  TV signalen komen tegenwoordig binnen via het TV-kastje van de provider met wie je een overeenkomst hebt gesloten.
  Bij die TV-kast krijg je steevast een afstandsbediening die je kunt "programmeren" met functies om de TV te bedienen, zodat je met 1 afstandsbediening alles kunt doen.
  Die afstandsbedieningen van providers zijn steeds dus het uitgangspunt. En juist die apparaten zijn altijd heel ingewikkeld voor oudere mensen.

  Hebt u daar ook een oplossing voor, zodat je het TV-kastje en de TV zelf op een eenvoudige manier met dezelfde simpele afstandsbediening kunt bedienen?

  1. Hoi Wilco,
   Bedankt voor je vraag. Ik heb je een e-mail gestuurd met een goede oplossing.
   Mocht je nog andere vragen hebben, hoor ik het graag!
   Willem.

   1. Beste Willem,

    Voor mijn schoonmoeder zit ik met hetzelfde probleem als bovenstaand.

    Zou ik jouw oplossing ook mogen ontvangen.

    Zelf zat ik misschien aan Google TV te denken, of miscchien spraakgestuurde tv maar dan gaat de Telfort mediabox m.i. niet mee.

    Groetjes Gertjan

   2. Beste Willem,
    Ik ervaar hetzelfde probleem bij mijn moeder met de televisie. Zou je mij de oplossing ook kunnen sturen? Ik ga ook gebruik maken van je tip voor een geschikte televisie voor ouderen. Top!
    Groet, Peter

    1. Beste Willem,

     Ik ervaar ook hetzelfde probleem. wil je mij ook de oplossing sturen?

     Is bijvoorbeeld de app NL ziet ook een geschikte oplossing?

   3. Een dergelijke mail zou ik ook graag ontvangen. Maar gezien het aantal vragen over dit onderwerp bij de comments, is het misschien een idee om er een artikel op de site aan te besteden?

  2. Mijn vader is tegen dementerend aan en kan de tv niet meer bedienen. TV signalen komen tegenwoordig binnen via het TV-kastje van de provider met wie je een overeenkomst hebt gesloten.
   Bij die TV-kast krijg je steevast een afstandsbediening die je kunt "programmeren" met functies om de TV te bedienen, zodat je met 1 afstandsbediening alles kunt doen.
   Die afstandsbedieningen van providers zijn steeds dus het uitgangspunt. En juist die apparaten zijn altijd heel ingewikkeld voor oudere mensen.

   Hebt u daar ook een oplossing voor, zodat je het TV-kastje en de TV zelf op een eenvoudige manier met dezelfde simpele afstandsbediening kunt bedienen?

 2. Hallo Willem
  Mijn moeder , 92 jaar, heeft problemen met het bedienen van de TV.
  Ze heeft 2 afstand bedieningen, namelijk 1 voor de TV aan en uit te zetten en 1 voor de digitale ontvanger van Ziggo, waarmee ze de de zenders verandert en harder en zachter zet.
  Tot voor kort kon ze ook opnemen en bekijken van de programma’s die ze had opgenomen, maar dat lukt ze nu niet meer.

  Naast een TV die geschikt is voor ouderen heeft ze ook en digitale ontvanger nodig die geschikt is voor ouderen, of jij moet hiervoor een andere oplossing weten.

  Nu gebruikt ze de TV eigenlijk gewoon als scherm en de rest gebeurt dus via de digitale ontvangen van Ziggo
  Ze heeft bij Ziggo het basis pakket, dus geen terugkijken en geen extra zenders en overige extra opties.
  Moeten we een ander abonnement bij Ziggo nemen? Is dat een oplossing?

  Ik wil ze ook systemen geven wat maar 1 afstandsbediening nodig heeft.
  Ze zit nu dus wel bij Ziggo.

  Wat zou jij adviseren?

 3. Vergelijkbaar probleem als eerdere reacties, maar net even anders
  veel TV's zijn voorzien van smart menu's en Apps, maar bijvoorbeeld Samsung vraagt bediening via de menustructuur om terug te komen naar de TV stand als per ongeluk de verkeerde knop ingedrukt is
  en er schijnt een mogelijkheid te zijn om een default bron in te stellen, maar dan alleen via het profesioneel menu

  ik zoek een tv die:
  1 een knop TV op de afstandbediening heeft, of
  2 de mogelijkheid heeft een default bron in te stellen
  Dit zodat de oudere (schoonmoeder) altijd eenvoudig terug kan naar TV als ze per ongeluk in een smart menu of een APP terecht komt

 4. Beste Peter,

  Ook ik ben op zoek naar een oplossing voor hetzelfde probleem. Graag hoor ik van je/

 5. Ben op zoek voor een dement iemand uit mijn omgeving die nog uitstekend kan lezen e zien naar:
  Een Televisie een Televisie met afstandsbediening of alleen een afstandsbediening die alleen kan:

  – TV aan
  – TV uit
  – Geluid harder
  – Geluid Zachter
  – Kanaal op
  – Kanaal neer

  De Kruks zit in de ondertiteling van teletekst. bij omschakelen van kanalen moet automatisch de ondertiteling van teletekst elke keer weer ingeschakeld worden. (en natuurlijk voordat het kanaal gewijzigd wordt eerst worden uitgeschakeld).
  Het is eigenlijk een simpel stukje programmeerwerk in een afstandsbediening. maar ik kan nergens zo een afstandsbediening of tv vinden.

  Ik hoor graag.

 6. Beste Willem,

  mag ik ook het antwoord op de goede oplossing van de eenvoudige afstandbediening hebben?

  vriendelijke groet, Yolanda Douma

 7. Wij hebben het zelfde probleem. Ziggo provider en onmogelijk om de TV te bedienen zonder 2 afstandsbedieningen. Dit is te verwarrend voor dementerende moeder.
  Graag ontvang ik de mail met tips hiervoor.
  groet

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}