Wat is een DVI kabel? Alles wat je moet weten!

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Wat is een DVI kabel? Alles wat je moet weten!

De voorganger van de welbekende HDMI aansluiting is de DVI aansluiting. Je vindt een DVI poort nog in vele TV schermen of computermonitoren. Maar wat houdt een DVI verbinding nou precies in in en wat kun je hier zoal mee? In het onderstaande artikel leggen we je uit wat een DVI aansluiting is, wat je er mee kunt, waar je zoal op moet letten bij de aanschaf, hoe je een DVI kabel aansluit op een monitor, welke aansluiting je nodig hebt, en uiteraard waar je een goed exemplaar kunt kopen.

Wat is een DVI aansluiting?

DVI (Digital Visual Interface) is een technologie waarmee je met hoge bandbreedte verbinding kunt maken tussen een computer en monitor voor het overbrengen van videosignalen. Met behulp van een DVI kabel zorg je voor een volledig digitaal signaal zonder dat hierbij gegevens verloren gaan. Je vind de aansluiting vaak op computermonitoren en op de wat oudere TV modellen.

Wat kan je met een DVI aansluiting?

Met een DVI poort en kabel kun je eenvoudig digitale- en analoge videosignalen overbrengen. Dit is ideaal wanneer je bijvoorbeeld een film vanaf je computer wilt afspelen op je TV scherm, of wanneer je een dvd-speler wilt aansluiten op je beeldscherm. Je kunt de kabels daarnaast ook gebruiken voor diverse spelcomputers. Kies voor een DVI verbinding indien je videobeelden wilt overbrengen. Indien je hierbij ook geluid wilt, heb je dus een extra audiokabel nodig.

HDMI naar DVI Adapter / Converter

HDMI naar DVI Kabel / Adapter

HDMI / DVI Adapter

Waar moet je op letten bij het kopen van een DVI aansluiting?

Indien je de aanschaf van een DVI kabel overweegt is het belangrijk dat je rekening houdt met een aantal aspecten. Ten eerste is het belangrijk dat je bekijkt of je een single of dual link kabel type wilt. Met een dual link aansluiting kun je een hogere maximale resolutie overbrengen dan met een single link.

Daarnaast is het goed om te weten dat er naast verschillende type kabels ook verschillende soorten aansluitingen zijn. Zo zijn er namelijk verschillende varianten met andere connectoren. Welke je nodig hebt hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren en de aanwezige aansluiting in je TV of monitor. Controleer dit altijd goed voordat je een kabel aanschaft.

Hoe sluit je een DVI kabel aan op een monitor?

De kabels zijn zeer eenvoudig aan te sluiten op een monitor. Controleer of je beschikt over de juiste aansluiting en verbind de kabel eenvoudig tussen de apparaten. De DVI aansluiting zit in de meeste gevallen aan de achterzijde van een computer, of aan de onderzijde van een beeldscherm.

Welke DVI aansluiting heb je nodig?

Een DVI poort kent verschillende varianten. De twee meest bekende DVI poorten zijn de DVI-D en de DVI-I poort. Het grootste verschil tussen deze twee soorten technologieën is dat een DVI-I kabel analoge en digitale signalen overbrengt, en een DVI-D kabel enkel een digitaal signaal.

De DVI-I poort was oorspronkelijk ontworpen voor het verbinden van computers met een CRT monitor. De DVI-D poort, de kabel die enkel digitaal signalen doorgeeft, is lange tijd de standaardaansluiting geweest voor TV’s en computer monitors, maar wordt tegenwoordig ook vaak vervangen door de HDMI verbindingskabel.

Waar kun je een goede DVI aansluiting kopen?

Een goede DVI aansluiting kun je eenvoudig online bestellen of in elektrozaak kopen. De meeste (web)winkels bieden kabels aan van 1, 2 en drie meter en bieden keuze uit diverse merken. Daarnaast verschillen de kabels onderling sterk in kwaliteit. Bekijk daarom van te voren of de kabel standaard of budget kwaliteit is en kies altijd voor een goede kwaliteit kabel. 

Wat is de beste DVI aansluiting?

Overweeg jij een goede DVI aansluiting te kopen maar weet je niet waar je moet beginnen? Hieronder hebben wij de 3 best geteste opties voor je op een rijtje gezet!

HDMI naar DVI Adapter / Converter

HDMI naar DVI Kabel / Adapter

HDMI / DVI Adapter

Andere bekeken ook:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}