De wereld van gaming is geëvolueerd en dat geldt ook voor de televisies die onze favoriete virtuele werelden tot leven brengen. Nu games steeds betere en complexere graphics krijgen, wil je natuurlijk de juiste tv die de wereld van elk spel het beste weergeeft. Er zijn natuurlijk verschillende merken die uitstekende toestellen op de markt brengen. Maar je wilt natuurlijk in de eerste plaats weten met welke factoren je het beste rekening mee houdt als je een nieuwe tv koopt voor je PS5 of Xbox.
In dit artikel bespreken we de essentiële functies die een gaming-tv moet hebben.
1. Specifieke gaming-functies
Moderne televisies in het hogere segment zijn meestal uitgerust met specifieke functies die de game-ervaring naar nieuwe hoogten tillen.
Dit soort gaming functies heb je wellicht niet nodig voor eenvoudigere spellen, zoals de gokkasten die je bij review site casino jager vindt. Maar als je de nieuwste PS5 of Xbox spellen in de hoogste resolutie wil zien, raden we modellen aan met Variable Refresh Rate (VRR) en Auto Low Latency Mode (ALLM).
Met VRR kan de tv de vernieuwingsfrequentie dynamisch aanpassen aan de framerate van de game, wat zogenaamde screen tearing elimineert. ALLM zet de TV automatisch in Game Mode wanneer een game wordt gestart, waarbij de instellingen worden geoptimaliseerd voor een soepelere game-ervaring.
2. Hoge verversingssnelheid en bandbreedte
Dankzij HDMI 2.1 bandbreedte kun je nu op je tv gamen op 4K resolutie, met framesnelheden tot 120 fps, voor consoles zoals de PS5 en Xbox Series X. Voor PC-gamers betekent dit de mogelijkheid om 4K gaming te bereiken bij een indrukwekkende 144Hz zonder Display Stream Compression (DSC) op compatibele GPU’s.
Een hoge verversingssnelheid, zoals 120Hz of 144Hz, verbetert de vloeiendheid van gameplay, vooral in titels die dit ondersteunen. Deze functie verbetert niet alleen de input lag, maar werkt ook synergetisch met VRR voor een naadloze game-ervaring.
3. Invoervertraging (lag) en reactietijd
Een lage lag is essentieel voor responsief gamen. Dit is de tijd die het duurt voordat een frame op het scherm wordt weergegeven nadat het door de gameconsole is verzonden. De beste gaming-tv’s kunnen een input lag van slechts vijf milliseconden bereiken, zodat de invoer vrijwel direct op het scherm wordt weergegeven.
Reactietijd, of de snelheid waarmee pixels van kleur veranderen, is net zo belangrijk. OLED TV’s blinken uit in dit aspect met bijna onmiddellijke overgangen tussen pixels, terwijl de betere LED TV’s ook snelle responstijden hebben.
4. Contrast en donkere details
De gamemodus op tv’s schakelt vaak bepaalde verwerkingsfuncties uit om de invoervertraging te verminderen. Het is cruciaal dat de lokale dimfunctie van een tv zorgt voor nauwkeurige en snelle overgangen in de gamemodus. De beste gaming-tv’s behouden zelfs in deze modus het contrast en voorkomen zo een duidelijke vermindering van de visuele kwaliteit tijdens het gamen.
5. Piekhelderheid en reflectieverwerking
De kwaliteit van de graphics hangt natuurlijk ook af van hoe helder je alles kunt zien, en daar spelen de piekhelderheid en reflectieverwerking een grote rol.
Een hogere piekhelderheid verbetert de zichtbaarheid, waardoor heldere elementen opvallen tegen diepzwarte kleuren. Bovendien compenseert een tv met een hoge piekhelderheid schitteringen als je in een goed verlichte kamer aan het gamen bent, waardoor je verzekerd bent van een heldere en gedetailleerde game-omgeving.Reflectieverwerking is vooral belangrijk voor tv’s met een lagere piekhelderheid. Een uitstekende reflectieverwerking kan de impact van een lagere helderheid compenseren en zo zorgen voor een heldere game-ervaring met HDR, ook in goed verlichte kamers.