Kijkafstand TV

Comfortabel TV kijken is wel zo prettig. Indien je te dicht bij het scherm zit kun je last krijgen van je ogen en komt het beeld niet volledig tot zijn recht. De juiste kijkafstand, namelijk de afstand tussen je zitplek en de TV, is daarom erg belangrijk. Er zijn diverse factoren die de perfecte TV kijkafstand bepalen. In dit artikel leggen we je uit waar je zoal rekening mee kunt houden en hoe je zelf eenvoudig kunt zorgen voor de perfecte kijkafstand.

Wat is de ideale kijkafstand tot je TV?

Tv-schermen worden tegenwoordig steeds groter en scherper. Voor een comfortabele kijkervaring is het belangrijk dat je niet te dichtbij of te ver het scherm zit. Hoe groot de optimale kijkafstand hoort te zijn hangt samen met diverse factoren. Over het algemeen wordt er vaak uitgegaan van een handige rekenformule, namelijk de grootte van je TV-scherm vermenigvuldigd met 1,2 tot 1,7 keer.

Hoe bepaal je de juiste kijkafstand?

Hoewel de perfecte afstand tot de TV per situatie verschilt, en iedereen zo zijn persoonlijke voorkeur heeft, kun je met het bepalen van de juiste afstand rekening houden met een aantal factoren. Zo kun je bijvoorbeeld kijken naar de standaard ideale kijkafstanden voor veelvoorkomende tv maten, naar de positie van de TV, de kijkhoek en naar de resolutie van de TV.

Per inch formaat
Voor het bepalen van de juiste kijkafstand begin je met het meten van je TV. Het formaat van een TV wordt standaard uitgedrukt in inches, en niet in centimeters. Om te bepalen hoeveel inch je TV is kun je eenvoudig het aantal centimeters (diagonaal) van je scherm zonder rand meten en dit getal delen door 2,54. De meest voorkomende maten op dit moment zijn de 32 inch (81 cm), de 43 inch (109 cm) of de grotere 65+ inch (165 cm) formaten. De ideale kijkafstand per inch verschilt, zo zijn de afstanden voor de kleinere inch formaten een stuk korter dan de grotere inch schermen.

Positie TV
Naast de grote van het beeldscherm, speelt ook de positie van de TV een belangrijke rol. Bekijk waar je jouw TV kunt monteren of plaatsen zodat de TV op een ideale positie komt te hangen of staan. Houd met de plaatsing rekening met de hoeveelheid lichtinval. In kamers waar veel licht is kan het voorkomen dat je last krijgt van reflectie, waardoor je het beeld minder goed of minder scherm kunt zien van grotere afstanden.

Kijkhoek
Een belangrijke factor in het kiezen van de juiste kijkafstand is de kijkhoek. De kijkhoek is de horizontale kijkhoek die gevormd wordt door de kijkpositie van de linker- naar de rechterzijde van het scherm. Hierbij geldt dat hoe verder je van het scherm verwijderd zit, hoe groter het scherm dient te zijn om een optimale kijkhoek te creëren. Over het algemeen geldt dat met een normaal gezichtsvermogen je het best een kijkhoek van maximaal 30 graden kunt hebben.

Resolutie
Ten slotte kun je met de keuze voor de kijkafstand ook rekening houden met de resolutie van het scherm. Zo geldt namelijk dat TV-schermen met een hogere resolutie meer detail bevatten, en hierdoor duidelijker van een afstand te zien zijn. Echter betekent dit niet altijd dat je het dan ook beter is om een TV-scherm met meer pixels verder af te plaatsen. Daarnaast blijkt ook dat veel mensen een TV-scherm met hoge resolutie vaak dichterbij plaatsen dan een TV-scherm met minder hoge resolutie. De reden daarvoor is dat je hierdoor meer detail waarneemt en een nóg betere kijkervaring ervaart.

Kijkafstand TV

Hoe groot moet de TV zijn bij een bepaalde kijkafstand?

De ideale kijkafstand tot de TV is voor elk persoon en elke situatie anders. Zo zit de een graag wat verder dan de ander en verschilt de juiste plaatsing van de TV per woonkamer.

Indien je moeite hebt met het bepalen van de juiste kijkafstand tot de TV kun je ervoor kiezen om standaard advies afstanden voor de ideale kijkafstand per inch aan te houden. Zo wordt bijvoorbeeld voor de wat kleinere schermen (32 inch tot beste 43 inch tv schermen) een afstand van ongeveer 160cm tot 200cm aangeraden. Voor de middelmaten (49 inch tot 55 inch schermen) kun je het best kiezen voor een afstand van ongeveer 250cm tot 350cm). Indien je een groot scherm hebt (de 65+ inch schermen) is een afstand van 330cm tot 480cm aanbevolen.

LET OP: Hoge kortingen op Televisies bij Bol.com!

Andere bekeken ook:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}