QLED vs OLED [Test 2024]

Wanneer je op zoek bent naar een goede nieuwe televisie is de kans groot dat je de termen
OLED en QLED tegen zult komen. OLED en QLED TV’s zijn namelijk op dit moment reuze populair. Hoewel de twee soorten systemen veel met elkaar gemeen hebben, en beide TV's een uitstekend beeldkwaliteit bieden, zijn er ook verschillen tussen OLED en QLED TV’s. In het onderstaande artikel kom je meer te weten over de grootste verschillen, wat de beste eigenschappen zijn van elk systeem, wat de TV's kosten en waar je zoal op moet letten bij de aanschaf van een OLED of QLED TV.

Wat is het verschil tussen QLED en OLED

De keuze tussen een OLED of een QLED tv hangt af van je persoonlijke voorkeur. Over het algemeen zit het verschil tussen QLED en OLED vooral in de opbouw van het beeldpaneel. Een OLED-TV heeft vaak diepere zwarte tonen en heeft daardoor een superieur contrast. Bij een QLED-TV staat juist de helderheid weer bovenaan. Daarnaast zijn de OLED en QLED TV’s beschikbaar in verschillende afmetingen en verschillen de kijkhoek van de TV’s in grote. 

QLED vs OLED

Hoewel de verschillen tussen OLED en QLED niet erg groot zijn, verschillen de twee systemen onderling op diverse eigenschappen. Beide systemen bieden een uitstekend beeldkwaliteit en een unieke kijkervaring. Het grootste verschil tussen de twee systemen is de technologie van het beeldpaneel.

Een QLED (Quantum Dot Light Emitting Diode) scherm is voorzien van een laag nanokristallen. Door de invloed van licht kleuren deze kristallen op, waardoor een zeer hoog kleurbereik mogelijk is. Dankzij deze techniek is een hoge helderheid mogelijk, waardoor je beeldscherm goed zichtbaar blijft met veel lichtinval.

De tegenhanger van QLED TV is de OLED TV, deze TV wordt gekenmerkt door diodes die zelf oplichten. Er is hierdoor geen achtergrondverlichting nodig, waardoor een OLED TV scherm nóg dunner is dan een lcd-scherm. Daarnaast geldt dat bij een OLED scherm een zeer goog contrast kan worden bereikt. Dit houdt in dat het verschil tussen wit en zwart erg groot is, en het beeld nog meer details weergeeft.

Wat is beter: QLED of OLED?

De vraag wat daadwerkelijk het beste systeem is, QLED of OLED, is lastig te beantwoorden. Volgens experts beschikt op dit moment de OLED TV over de meest geavanceerde beeldkwaliteit technologieën. Echter houdt dit niet in dat je daarom ook daadwerkelijk voor een OLED zou moeten kiezen. Beide TV’s hebben zo hun voor- en nadelen, en de keuze hangt samen met jouw persoonlijke voorkeuren en omstandigheden.

Voor en nadelen van QLED en OLED
De voordelen van een OLED systeem zijn met name de diepere zwartweergave, het sterke contrast tussen donker en licht en de grote van de kijkhoek. De OLED systemen hebben de grootste kijkhoek, waardoor je pas vanaf een hoek van ongeveer 85 graden zichtbaar verschil merkt in beeldkwaliteit. Daarnaast zijn de OLED schermen vaak enorm dun. De schermen beschikken over individuele lampjes waardoor het dunste scherm geproduceerd kan worden.

De voordelen van een QLED is dat het kleurvolume intenser is, het scherm helderder is en het scherm minder reflectie biedt dan een OLED TV. Daarnaast is het voordeel van een QLED dat het scherm minder risico heeft op inbranden. Zo beschikt een OLED TV over slimme technieken waardoor het scherm af en toe reset en het daardoor een minimale kans op inbranden garandeert. 

Kosten van QLED/OLED

QLED en OLED TV’s zijn van hoge kwaliteit en bieden een uitstekende kijkervaring. De prijs van deze TV’s ligt dan ook vaak hoger dan de gemiddelde LED systemen. Hoewel de prijs per formaat, merk en eigenschappen verschilt, zijn de OLED schermen duurder dan de QLED schermen.

De goedkoopste OLED modellen liggen gemiddeld rond de €1100 De wat duurdere sytemen liggen rond de €10.000 en kunnen zelfs oplopen tot maar liefst €70.000. De QLED TV's zijn er al vanaf €450 en kunnen oplopen tot bedragen rond de €12.000.

Waar moet je op letten bij het kopen van een OLED of QLED TV?

De OLED of QLED TV’s bieden op hun eigen manier beide een zeer indrukwekkende beeldkwaliteit en kijkervaring. Indien je de aanschaf van een van deze systemen overweegt is het belangrijk dat je rekening houdt met een aantal factoren.

Ten eerste is het belangrijk dat je bekijkt welk systeem bij jouw situatie het best aansluit. Houdt hierbij rekening met de hoeveelheid lichtinval van je woning en de kijkhoek vanuit waar je kijkt. Indien je last hebt van veel lichtinval in je woning, kun je het best kiezen voor een QLED TV. Wanneer je een grote bank hebt, en vanuit elke hoek optimaal zicht wilt hebben, kun je juist het best kiezen voor een OLED TV.

Daarnaast kun je kijken welke eigenschappen voor jou nog meer van belang zijn. Geef je de voorkeur aan een optimaal contrast en zeer diepe zwartweergave? Kies dan voor een OLED systeem. Toch liever een zo optimaal mogelijke helderheid en het grootste kleurvolume? Dan is een QLED systeem de beste keuze voor jou.

Vind je het belangrijk dat het scherm zo dun mogelijk is? Dan kun je het best voor een OLED TV kiezen. OLED TV’s beschikken verreweg over het dunste scherm, gezien bij deze systemen gebruik gemaakt wordt van individuele lampjes. De OLED schermen bevatten een extra laag met nanokristallen, waardoor het scherm enkele millimeters dikker wordt.

Top 10  beste QLED en OLED TV's

 Via onderstaande knoppen zie je direct de best beoordeelde QLED en OLED TV's bij de populairste webshops in Nederland. Vergeet niet op alle buttons te drukken zodat je kunt zien waar de TV's momenteel het voordeligste zijn.

QLED vs OLED

Andere bekeken ook:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}