TV schoonmaken in 4 stappen

Een TV vangt vaak veel stof op. Voor een zo optimaal mogelijk beeldkwaliteit is het daarom goed om je TV geregeld schoon te maken. Maar hoe pak je deze klus aan zonder het scherm van je TV te beschadigen? En wat heb je precies nodig? In het onderstaande artikel geven we je wat tips over de beste schoonmaak technieken en de beste schoonmaakmiddelen om te gebruiken voor deze klus.


Hoe maak je een TV scherm schoon?

Een TV scherm reinigen is zeer eenvoudig. Uiteraard is het belangrijk dat je jouw TV op een veilige manier schoonmaakt. Hiermee voorkom je dat de kwaliteit van je scherm afneemt en je TV schade oploopt. Om je scherm veilig en goed schoon te maken is het aan te raden de onderstaande stappen te doorlopen.

Stap 1 - TV uitzetten

Voordat je begint met je TV schoonmaken is het belangrijk dat je de TV volledig uit zet (niet enkel stand-by), en de TV een tijdje lang goed laat afkoelen. Het is belangrijk dat je de TV nooit schoonmaakt terwijl deze aanstaat.

tv uitzetten

Stap 2 - Scherm afstoffen

Gebruik een plumeau of speciale doekjes om stof van het scherm af te halen.Ga voorzichtig te werk zodat je het scherm niet beschadigt. 

tv afstoffen

Stap 3 - Schoonmaken met een lichtvochtige microvezeldoek

Gebruik een zeer lichtvochtige microvezeldoek om eventuele vingerafdrukken of stof voorzichtig te verwijderen. De randen van de TV zijn vaak gemaakt van hard plastic en kunnen daardoor een stuk minder voorzichtig schoon gemaakt worden. Je kunt voor deze onderdelen eventueel ook gebruik maken van een schoonmaak product.

tv microvezeldoek

Stap 4 - Scherm afdrogen

Indien het scherm licht vochtig is kun je het scherm nogmaals afnemen met een volledig droge microvezel doek. Zorg ervoor dat je zachte bewegingen maakt en niet te hard op het scherm duwt.

tv afdrogen

Welke schoonmaak materialen heb je nodig voor het schoonmaken van je televisie?

Bij het TV schoonmaken kun je gebruik maken van diverse materialen.

- plumeau, duster of stofdoek

- microvezel doek

- speciale schoonmaak spray

Plumeau, duster of stofdoek

Met een stofdoek, duster of plumeau kun je gemakkelijk stof van het scherm verwijderen. Omdat je deze ook gebruikt voor het afstoffen van de rest van het huis heeft bijna iedereen dit artikel al in huis.

Microvezel doek

Het belangrijkste product dat je gebruikt bij het reinigen van een TV-scherm is een microvezel doek. Deze doeken zorgen ervoor dat je scherm niet beschadigd en laten zo min mogelijk strepen en vlekken achter op het scherm. De doekjes kunnen zowel licht-vochtig als droog gebruikt worden en zijn aan te raden voor elk type TV.

Speciale schoonmaak spray

Naast een microvezel doek kun je ook gebruik maken van speciale sprays, foams of gels. Deze zijn vaak specifiek voor een bepaald type TV-scherm ontwikkeld en zijn uitstekend geschikt om je TV schoon te maken. Bekijk daarom eerst welk product de fabrikant van jouw TV aanraad voordat je begint met je TV scherm schoonmaken.

QLED, OLED of LCD scherm schoonmaken: is er een verschil?

Een QLED, OLED of een LCD scherm dient net als een normale TV geregeld schoon gemaakt te worden. Deze type TV’s zijn van zeer hoge kwaliteit en dienen met uiterste zorg schoon gemaakt te worden. Je kunt deze schermen echter gerust met dezelfde TV schoonmaak technieken reinigen als andere schermen.

Belangrijk bij een QLED of OLED TV schoonmaken is echter wel dat je geen reinigingsmiddelen rechtstreeks op de schermen dient te spuiten en niet te hard op het scherm dient te wrijven. De QLED en OLED schermen bevatten een speciale laag, waardoor de schermen kwetsbaar zijn voor druk. Uiterste voorzichtigheid is daarom van belang bij deze schermen. Vergeet de schermen daarnaast niet goed droog te wrijven met een zeer droge microvezel doek.

Wat zijn de beste schoonmaakmiddelen om je TV scherm schoon te maken?

Voor het zo optimaal mogelijk reinigen van je TV-scherm zijn er diverse soorten schoonmaakmiddelen dien je kunt gebruiken om je TV goed schoon te maken. Wij hebben een selectie gemaakt van de beste opties voor de meest gangbare TV-scherm modellen. Met deze producten zorg je op een veilige manier voor een zo schoon mogelijk resultaat.


Andere bekeken ook:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}