Veilig werken met stroom

Kortsluiting kent iedereen wel. Het gebeurt omdat er een defect is in een elektrisch apparaat of dat elektriciteitsdraden elkaar raken. Het komt veel voor bij stopcontacten of stekkers. Meestal betreft het een beschadiging van de isolatie van de draden. Een plusleiding komt in contact met een minleiding of aarde. De weerstand wordt gereduceerd naar bijna nul waardoor alle stroom van plus naar min loopt.

Zekeringen en aardlekschakelaar in de meterkast

Een stop in de meterkast zorgt ervoor dat de stroom uitgeschakeld wordt. Gelukkig, want zonder zekering kan de bedrading verbranden. De zekering betreft altijd een groep. Naast de zekeringen is er ook een aardlekschakelaar die de gehele stroom voor een woning uit kan schakelen. Voor het meten van spanning, stroom en weerstand zijn er meetinstrumenten. Een multimeter is zowel een voltmeter, ampèremeter en Ohmmeter.

Spanningzoeker als schroevendraaier

Het meest simpele meetinstrument is het schroevendraaiertje wat tegelijkertijd een spanningzoeker is. Ze zijn er in verschillende uitvoeringen waarvan de eenpolige het meest voorkomt. In het handgreep zit een lampje en een contactplaatje. Geeft het lampje licht dan is er sprake van elektrische spanning. De schroevendraaier heeft de juiste maat voor het openen van een stopcontact, stekker of kroonsteentje. Het handige gereedschap is al voor een paar euro te koop.

Multimeters voor professioneel gebruik

Het opsporen van kortsluiting met een multimeter vereist de nodige kennis. De spanning van het meetcircuit moet namelijk uitgeschakeld worden en de multimeter dient in de juiste ohmstand worden ingesteld. Bij een juiste toepassing kan bijvoorbeeld de bekabeling gecontroleerd worden op eventuele kortsluiting of een schakelaar worden doorgemeten. Ook kunnen zekeringen worden getest. Multimeters zijn er in digitale of analoge uitvoering en zijn onderverdeeld in 4 categorieën. De categorie II multimeter is geschikt voor een Een-fase-installatie met 230 volt.

Meet- en testapparatuur is onmisbaar voor professionals. Het merk sonel heeft een goede reputatie voor geavanceerde apparatuur voor het testen van datanetwerken en complexe installaties. Voorbeelden zijn Oscilloscopen en ScopeMeters, proceskalibrators, stroomtangen en temperatuurmeters.

Andere bekeken ook:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}