Wat is Airplay?

Als je wilt genieten van méér flexibiliteit en mogelijkheden bij het gebruik van je Apple apparaat, dan is Airplay iets voor jou. Airplay verlegt de grenzen van het delen van audio, beeld en andere data via andere apparaten. Dat is dan ook waarom dit systeem één van de populairste producten is van Apple.

Maar wat is Airplay nu precies, hoe werkt het en wat kan je er allemaal mee doen? Hier vind je het antwoord op deze en meer vragen!

Wat is Airplay?

Apple Airplay is kortweg een functie van Apple die het mogelijk maakt om beeld of geluid van een Apple apparaat naar een externe speaker of scherm te streamen. Het systeem werkt met verschillende apparaten en apps.

Over Apple Airplay

Apple Airplay geeft je als gebruiker de mogelijkheid om informatie van een Apple apparaat naar een extern uitvoermedium te streamer. Airplay werkt op verschillende soorten apparaten, waaronder televisies en Apple apparaten. Op die manier heb je bijna altijd de mogelijkheid om muziek te streamen op speakers, of beeld te streamen op een ander toestel.

De voordelen van Airplay zijn divers. Zo kan je altijd genieten van je favoriete muziek in huis, waar je ook bent. Daarbij kan je films en series kijken op andere toestellen, zodat je nooit meer beperkt bent. En dat alles doordat de bestanden die op je een Apple toestel ook via andere apparaten bekeken of beluisterd kunnen worden!

Wat kun je met AirPlay?

Zoals vermeld zijn er heel wat mogelijkheden bij het gebruik van Apple Airplay. Als je overweegt om Airplay te kopen, dan is het natuurlijk belangrijk dat je daar wat meer over weet. Hieronder vind je een duidelijk overzicht met alle functies van Airplay, alsook wat meer informatie.

1. Video afspelen met Airplay

Eerst en vooral kan je met Airplay beeldmateriaal vanaf je Apple apparaat naar een televisiescherm overbrengen. Dit kan enkel op TV's waarop je Apple TV hebt aangesloten, of eventueel bij slimme televisie die compatibel zijn met het programma.

Om dit te doen moet je gewoon kiezen voor het icoontje bij video en het apparaat selecteren waarnaar je wilt streamen. Op die manier is het mogelijk om bijvoorbeeld je vakantiebeelden te delen op het grote scherm, zodat familie kan meekijken. Het voordeel? Je hebt hiervoor geen afstandsbediening nodig om op pauze te zetten of terug te spoelen. Dat kan immers allemaal gemakkelijk met je iPhone, Mac of iPad!

2. Muziek beluisteren met Airplay

Vervolgens is het ook mogelijk om met Airplay muziek af te spelen via je TV, hoofdtelefoon of een speaker. Je kan liedjes, maar ook andere vormen van audio, gemakkelijk naar een extern apparaat streamen met dit systeem. Hiervoor kies je gewoon het muziek icoontje in de app of het control center, waarna je de speakers of hoofdtelefoon selecteert die je wilt gebruiken.

Als je meerdere speakers hebt, die allemaal verbonden zijn met HomePod of met Airplay compatibel zijn, dan kan je die allemaal tegelijk gebruiken. Airplay is ten slotte een goede oplossing als je Apple Watch wilt gebruiken. Deze laatste beschikt immers niet over ingebouwde speakers!

3. Mirroring met Airplay

Ten slotte kan je Airplay ook gebruiken om screen mirroring te doen. Dat houdt in dat je het scherm van je iPhone, MacBook of iPod deelt op een ander scherm. Als je bijvoorbeeld een presentatie wilt geven vanaf je laptop, maar die wilt laten zien op een groter scherm, dan kan dat met Airplay. Op die manier kan het publiek veel gemakkelijker volgen.

Je klikt op het Mirror icoontje in het control center van je iPhone of Ipad, of in de menubalk van je MacBook. Vervolgens selecteer je het apparaat waarop je je scherm wilt delen!

Verschil Airplay 2

Wat is het verschil tussen Airplay en Airplay 2?

Airplay is erg populair vanwege de vele mogelijkheden en het flexibele ontwerp van de app, dat is zeker. Tegenwoordig bestaat er echter ook een vernieuwde versie van Airplay: Airplay 2.

Als je de juiste aankoop wilt maken voor jouw situatie, dan is het belangrijk dat je weet wat beide opties inhouden. Beide bieden heel wat interessante voordelen, maar er zijn natuurlijk verschillen. En daar kan je hier meer over lezen!

De verschillen tussen Airplay en Airplay 2

1. Airplay heeft geen multi-room audio functie.
 
2. Airplay kan gebruikt worden om vanaf elk Apple apparaat te streamen naar speakers of een televisie.

3. Airplay 2 is geschikt voor het afspelen van audio en video door middel van speakers die op wifi functioneren. Daarbij blijft de data altijd gesynchroniseerd.

4. Als je de nieuwe Airplay versie gebruikt, dan heb je de mogelijkheid om verschillende nummers af te spelen in verschillende ruimtes. Dit gebeurt door middel van meerdere HomePods.

Of je nu Airplay wilt gebruiken voor in je huis of voor zakelijke doeleinden, beide versies hebben heel wat te bieden. Airplay 2 bevat enkele interessante extra functies die in bepaalde gevallen handig kunnen zijn. Heb je echter niet meer nodig dan de basics voor het streamen van muziek en beeld, dan heb je met Airplay zelf voldoende!

Apps met Airplay ondersteuning

Zoals reeds gezegd is het mogelijk om Airplay te gebruiken met bepaalde apparaten, zodat je veel meer flexibiliteit en vrijheid hebt tijdens het streamen van muziek en beeld. Daarbij is het ook mogelijk om verschillende apps te gebruiken die met Airplay compatibel zijn:

1. Spotify

Spotify is één van de populairste muziek-apps van dit moment, en dat is niet verwonderlijk. Je hebt in één keer toegang tot oneindig veel liedjes, en daarbij kan je favoriete nummers opslaan en playslist aanmaken. Je kan je Spotify songs ook streamen door middel van Airplay, zodat je thuis via speakers of andere apparaten kunt luisteren.

2. YouTube

Vervolgens is het ook mogelijk om Airplay te gebruiken met YouTube, hét grootste online video kanaal. Als je een filmpje van YouTube wilt delen op het grote scherm, dan kan dat via de Airplay app. Op die manier bekijk je YouTube alsof je naar de televisie kijkt, en kan je ook bijvoorbeeld gemakkelijker video delen op een groot scherm bij het geven van een presentatie.

3. Deezer

Deezer is een muziekaanbieder waarmee je toegang hebt to miljoenen liedjes via het internet. Net zoals Spotify is het ook mogelijk om je favoriete muziek via Airplay op andere apparaten af te spelen. Denk maar aan speakers in huis of een koptelefoon die met je computer is verbonden.

Apparaten met Airplay ondersteuning

Naast bekende apps die met AirPlay gebruikt kunnen worden, bestaan er ook heel wat apparaten die je kunt verbinden. Airplay is een product van Apple, en dat betekent natuurlijk dat je de meeste andere Apple toestellen zonder problemen kunt gebruiken voor het streamen van beeld of audio. Hieronder een overzichtje:

1. De iPhone

Staat er muziek of video die je wilt delen via andere apparaten in huis, zoals speakers of een TV scherm? Dan kan je dat doen via Airplay. De meeste iPhones beschikken tegenwoordig over de Airplay functie, waardoor je zonder problemen je favoriete muziek en video deelt.

2. De iPad

Ook met een iPad speel je zonder problemen muziek of video af via Airplay. Vaak wordt een iPad gebruikt om bestanden te delen, bijvoorbeeld bij het geven van een presentatie. Daarbij bekijk je ook gemakkelijk films en series via je iPad, dankzij Airplay.

3. MacBook

Heb je films of muziek op je MacBook staan die je graag iets grootser wilt ervaren? Gebruik dan Airplay om de audio via de speakers en bijvoorbeeld films op je televisie te beluisteren en te bekijken.

4. Samsung TV

Ten slotte kan je ook films en andere bestanden die op een Samsung TV staan via Airplay delen. Wil je bivoorbeeld bij het kijken van een film gebruik maken van extern speakers? Geen enkel probleem. Ook kan je televisie kijken op een kleiner apparaat!

TV's met airplay ondersteuning

Er zijn verschillende modellen en merken TV's die met Airplay kunt verbinden, zodat je video en audio gemakkelijk en snelt deelt met andere apparaten. Hier vind je een duidelijk overzicht van de belangrijkste en meest compatibele TV's!

Andere bekeken ook:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}