Wat is Ambilight TV?

Alles wat je moet weten over Ambilight!

Televisie kijken is een populaire hobby voor veel mensen, en dat is niet verwonderlijk: van nieuws tot televisieseries, blockbusters en meer, er zijn talloze vormen van entertainment beschikbaar op de TV.

Natuurlijk wil dat niet zeggen dat televisie kijken altijd gezond en aangenaam is: veel mensen hebben echter problemen met hun ogen of zelfs hoofdpijn als ze te lang naar een scherm kijken.

Gelukkig bestaan er wel degelijk hulpmiddelen die dergelijke problemen kunnen verhelpen. Een daarvan is Ambilight van Philips, een functie waarmee televisie kijken aangenamer, gezonder en comfortabeler wordt.

Wat is Ambilight nu precies, wat zijn de voordelen en nadelen ervan en wat kan je er zoal mee? Hier vind je het antwoord op deze en meer vragen. Op die manier weet je precies hoe je het meeste uit Ambilight kunt halen!

Wat is Ambilight?

Ambilight is een techniek en functie die door Philips gepatenteerd is, waarmee je tijdens het televisiekijken een bepaalde atmosfeer kunt creëren. Deze functie wordt hierdoor enkel op televisies van dit merk aangeboden. Amibilight is een afkorting van Ambient Light Technologie, een technologie die voor het eerst in 2004 op de markt kwam en in de daarop volgende jaren verder werd ontwikkeld.

De beste collectie aan Ambilight TV's vind je bij Bol.com

Wat is Ambilight?

Over Ambilight

Philips Ambilight is op zich een relatief eenvoudige technologie, die tal van voordelen biedt voor televisiekijkers. Het systeem geeft als het ware een kleurrijke dimensie aan het televisiescherm tijdens het kijken. Zo zitten er lampen in de randen van de televisie die de muur rond het scherm verlichten, in dezelfde kleuren als het beeld.

Hierdoor lijkt het beeld groter, en is er een minder sterk contrast met de ruimte en muren rond het scherm. Daarbij zijn er aan Ambilight nog andere interessante voordelen verbonden, zoals later duidelijk zal worden.

De werking van Ambilight is op zich relatief eenvoudig, net als de opbouw van het systeem. Aan de achterkant van de televisie zitten lichtbalken, waarvan de kleur zich aanpast aan de kleuren die op het scherm aanwezig zijn. Dit zorgt voor een levendig effect tijdens het kijken.

Er zijn verschillende soorten Ambilight mogelijk, afhankelijk van de leeftijd van de televisie zelf. Doorgaans wordt er gebruik gemaakt van Ambilight 2, 3 of 4, maar Ambilight 3 is toch wel een van de populairste. Het nummer van het systeem is dan een weergave van het aantal lampen dat erin gebruikt wordt om een unieke sfeer teweeg te brengen.

Ambilight is een systeem dat op zogenaamde CCFL lampen werkt. Deze hebben enkele interessante functionaliteiten. Zo gaat het om dezelfde soort lampen die de unieke beelden creëren bij een LCD TV.

Het gaat hoe dan ook om een verassende, waardevolle technologie die het televisiekijken voor veel mensen beter kan maken. Maar hoe komt dat nu, en wat zijn de belangrijkste voordelen en nadelen van Ambilight? Lees snel verder voor het antwoord!

Wat zijn de voor- en nadelen van Ambilight TV's?

Als je overweegt om een Philips televisie met Ambilight te kopen, dan wil je natuurlijk een duidelijk beeld van de voor- en nadelen. Hieronder zie je een beknopt overzichtje van wat je zoal kunt verwachten:

Voordelen

  • Ambilight brengt op zich een mooie sfeer en kleurrijke dimensie in de ruimte
  • Het systeem zorgt voor een zachter en aangenamer beeld in een donkere kamer, wat natuurlijk beter is voor de ogen
  • Het verloop van donker naar licht is een stuk subtieler dankzij Ambilight, waardoor je ogen gemakkelijker kunnen wennen aan het scherm
  • Het beeld lijkt een stuk groter, waardoor je je televisieserie of film veel intenser ervaart
  • In bepaalde modi, zoals de Warm Wit modus, is het contrast op optisch vlak veel beter. Het wit licht vergroot de pupillen, waardoor het licht dat van de televisie komt beter doordringt.

Nadelen

  • Ambilight is niet de beste oplossing als je overdag of alleen televisie kijkt in een felverlichte kamer. DE lampen van het systeem werken het beste in een donkere of verduisterde omgeving
  • Het systeem kan ervoor zorgen dat snel bewegende beelden extra druk overkomen, waardoor het misschien wat minder aangenaam is om te kijken. De lampen vergroten de beelden en bewegingen immers uit

ConClusie

De voordelen van Ambilight reiken duidelijk ver, en de nadelen die eraan verbonden zijn, zijn vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur. Als je je favoriete televisieprogramma of film nog intenser en échter wilt ervaren, dan is Ambilight in elk geval het proberen waard! 

Kun je Ambilight uitzetten?

Eenmaal je voor een Philips Ambilight hebt gekozen, is het natuurlijk belangrijk dat je weet hoe je dit systeem precies gebruikt. Eén van de vragen die daarbij de kop opsteekt, is: hoe kan je Ambilight uitzetten?

Wil je overdag naar de televisie kijken? Is het té licht in de ruimte om echt van Ambilight te genieten? Dan kan je de functie uitzetten. Dit kan je gemakkelijk door op de knop AMBILIGHT ON/OFF te drukken, maar er is nog een andere mogelijkheid om dit te doen.

Hier zie je hoe dat moet:

- Druk op 'MENU' op de afstandsbediening
- Druk op de pijl naar rechts om naar AMBILIGHT door te gaan
- Druk op de pijl omlaag om naar AMBILIGHT te gaan
- Druk op de pijl naar rechts en kies 'ON'
- Druk op de knop 'MENU' om terug te gaan

Je kan Ambilight gemakkelijk uitzetten via je afstandsbediening van de televisie. Hierdoor pas je je televisie-ervaring eigenhandig aan. Ambilight is dus geen alles-of-niets functie waar je sowieso aan vastzit, en dat maakt televisie kijken natuurlijk een stuk aangenamer.

Ambilight TV

Ambilight instellen (welke mogelijkheden zijn er om je ambilight aan te passen)

Een volgende stap bij het gebruik van Amibilight is natuurlijk dat je weet hoe je het systeem moet instellen. Afhankelijk van de omgeving, hoeveel natuurlijk licht er is en je eigen voorkeuren, zal een andere instelling beter zijn.

In de randen van de Philips Ambilight televisie zitten verschillende rijen LED-lampen. Je kan deze lampen instellen op verschillende manieren. Hieronder een overzicht van de mogelijkheden:

1. Beeldgestuurde modus
Bij deze modus lichten de LED lampen op in de kleuren die in het beeld van je televisie aanwezig zijn.

2. Geluidgestuurde modus
Kies je voor de geluidgestuurde modus, dan beweegt de verlichting van de lampen altijd mee met de muziek. Dit is een goede oplossing als je bijvoorbeeld tijdens een feestje een leuke atmosfeer wilt creëren.

3. Warm Wit modus
Bij de Warm Wit modus projecteren de LED lampen een warm, wit licht op de muur. Hierdoor kan je helemaal zelf handmatig instellen wat het contrast is tussen donkere en lichte tinten in het scherm. Het resultaat is een extra waarheidsgetrouwe weergave van de beelden.

Je hebt bij Ambilight dus helemaal zelf de controle over de verschillende effecten en functionaliteiten. Het resultaat? Je kan je kijkervaring thuis tot in de kleinste details afstemmen op je eigen voorkeur en de omgeving. En dat maakt televisiekijken natuurlijk nog leuker!

Kun je Ambilight uitzetten? 3-Zijdig Ambilight, wat is het?

Zoals reeds vermeld zijn er verschillende versies van Ambilight verkrijgbaar, en één daarvan is Ambilight 3. Dit is een variant waarbij licht vanuit 3 locaties in het scherm wordt uitgestraald:

- De bovenkant
- De linkerzijde
- De rechterzijde

Op die manier wordt vanuit 3 verschillende plaatsen bijgedragen aan een intensere kijkervaring. De televisie modellen met Ambilight 3 zijn geschikt voor verschillende situaties, waaronder:

1. In grotere kamers

Doordat deze Ambilight variant vanuit verschillende hoeken licht kan bijgeven, is het een goede oplossing voor iets grotere kamers. Denk maar aan een ruimte slaapkamer met televisie, of natuurlijk de woonkamer.

2. Bij televisies die op een standaard staan

Als je ten volle van 3-zijdig Ambilight wilt genieten, dan is het een goed idee om je televisie op een standaard te zetten. Hierdoor is er voldoende open ruimte beschikbaar voor de lichten om een zo sterk mogelijk effect te creëren.

Top 10  beste Ambilight TV's

Via onderstaande knoppen zie je direct de best beoordeelde Ambilight TV's bij de populairste webshops in Nederland. Vergeet niet op alle buttons te drukken zodat je kunt zien waar de TV's momenteel het voordeligste zijn.

Andere bekeken ook:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}