Wat is Apple TV?

 TV kijken is een van de populairste hobby's tegenwoordig, en dat heeft veel te maken met de ongelofelijke mogelijkheden die de televisie biedt. Bedrijven als Apple doen er alles aan om mensen het zo comfortabel mogelijk te maken tijdens het kijken. Een goed voorbeeld daarvan is Apple TV.

Wil je graag wat meer info over Apple TV, waarom het een goede investering is en wat je er allemaal mee kunt? Lees dan snel verder!

Wat is Apple TV?

Apple TV is kortweg een mediaspeler van het welbekende merk Apple, die je kunt gebruiken voor het streamen van series en films. Daarnaast kan je er ook foto's mee bekijken en games mee spelen, en je kan de functie zelfs gebruiken voor het openen van apps.

Doorgaans wordt Apple TV eenvoudig aan de televisie gekoppeld via HDMI kabel, maar er zijn geen fysieke knoppen die je moet gebruiken. In plaats daarvan heb je controle over het systeem via een meegeleverde afstandsbediening, of de Apple TV app op een iOS apparaat. 

Waar kun je Apple TV zoal voor gebruiken?

De mogelijkheden van Apple TV zijn erg uitgebreid, en natuurlijk wil je op voorhand weten wat die precies inhouden. Als je de mediaspeler van Apple TV met je televisiescherm verbindt, dan heeft deze als voornaamste functie om video- en audiobestanden te ontvangen. Een goede internetverbinding is dus erg belangrijk.

De mediaspeler moet al verbonden zijn met het internet, bijvoorbeeld via een wifi-verbinding of een ethernetkabel. Is je Apple TV niet aangesloten op je netwerk thuis, dan heb je trouwens geen toegang tot iTunes en kan je bijvoorbeeld ook geen online muziek en video streamen.

Is je Apple TV verbonden met een televisiescherm en het internet, dan kan je audio en video streamen van verschillende diensten:

- Netflix
- Disney+
- Streamz
- YouTube

Daarbij kan je ook bestanden zien en afspelen met een iPhone of iPad. Denk maar aan foto's, video's en meer. In dit geval zorgt de mediaspeler ervoor dat deze bestanden op je televisie worden weergegeven, zoals dat bij een smart-TV-app het geval is.

Als je een televisie koopt, dan is het belangrijk om ook een TV-abonnement te nemen. Bij Apple TV is het principe gelijkaardig: je koopt de mediaspeler, maar moet wel een account aanmaken bij een specifieke streamingdienst om an je films, muziek en meer te kunnen gebruik maken. Bepaalde van deze diensten zijn gratis, andere kosten geld.

Het voordeel van een Apple TV is dat je het kunt gebruiken als alternatief voor een klassiek TV-abonnement. Op die manier kijk je dus televisie via het internet, wat ook wel cord cutting genoemd wordt.

Wat zijn nu de belangrijkste functies van Apple TV? Hieronder lees je meer:

1. TV kijken met Apple TV

Het spreekt voor zich dat je Apple TV kunt gebruiken om televisie te kijken, ook wel streamen genoemd. Hiervoor kan je bijvoorbeeld films en series huren of kopen via de online iTunes winkel.

Daarbij is er ook een grote selectie aan apps om video naar je TV te streamen, waaronder Netflix, YouTube en meer. Is je favoriete dienst voor streaming niet beschikbaar in de App TV App Store, dan kan je ook eventueel gebruik maken van je iPhone of iPad.

2. Muziek beluisteren met Apple TV

Daarbij kan je Apple TV ook toepassen voor het beluisteren van muziek. Niet alleen vind je in de iTunes Store heel wat muziek en podcasts, ook kan je specifieke streaming diensten downloaden. Zo is Spotify sinds 2019 beschikbaar, waardoor je heel wat muziek kunt vinden en beluisteren via je TV.

3. Games en apps downloaden via Apple TV

Als je graag games en apps download, dan is Apple TV iets voor jou. Je kan deze functie gebruiken om games en apps te openen op je televisiescherm. Het gaat dan om kleine en grote games, maar ook bijvoorbeeld sociale media apps, het delen van foto's, shopping-apps en zelfs weer-apps. Ten slotte kan je met specifieke apps lokaal opgeslagen bestanden op je televisie weergeven!

4. Andere functies van Apple TV

Met de AirPlay-functie kan je als laatste ook heel wat andere zaken doen via Apple TV. Zo is het mogelijk om een presentatie te geven voor het werk of school. Het is dan wel belangrijk dat het gebruikte apparaat van Apple is, want met een Android toestel of Windows computer kan dat bijvoorbeeld niet.

Wat kost Apple TV?

Voor je Apple TV koopt, wil je ongetwijfeld wat meer info over de prijzen van deze functie. Hieronder vind je een overzichtje van de actuele prijzen in 2022:

- Apple TV 4K 2021 32GB: €199,-
- Apple TV 4K 2021 64GB: €219,-
- Apple TV HD 32GB (met nieuwe Siri Remote): €159,-
- Siri Remote 2021: €68,-

De prijzen voor Apple TV en gelijkaardige functies en apparaten veranderen regelmatig, dus houd daar rekening mee als je Apple TV wilt aankopen!

Wat is Apple TV 4K?

Apple TV is in verschillende modules verkrijgbaar, en één daarvan is Apple TV 4K. Dit is eigenlijk een verbeterde versie van de standaard mediaspeler, die ondersteuning biedt voor 4K HDR TV, of 'High Dynamic Range' TV. Het spreekt voor zich dat je hiervoor een televisie nodig hebt die deze functionaliteiten ondersteunt.

Apple TV 4K is de laatste jaren alleen maar populaire geworden, en dat brengt met zich mee dat steeds meertelevisietoestellen de functie ondersteunen. Ook kopmen steeds meer films en series in 4K uit, zowel op Netflix als Disney+ en andere diensten. Ten slotte vind je zelfs heel wat YouTube filmpjes in 4K-kwaliteit, en die zijn dan ook meteen gratis.

Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen Apple TV en Apple TV 4K. Hieronder lees je meer:

1. Apple TV 4K heeft een A10X Fusion-chip, dezelfde processor die je vindt in de iPad Pro. Deze chip is veel sterker dan de A8-chip van Apple TV 4 en iPhone 6. Het gevolg is dat er meer games in 4K versie beschikbaar zijn, waardoor je dus van een betere beeld- en geluidskwaliteit geniet.

2. Apple TV 4K is iets gebruiksvriendelijker. Doordat de afstandsbediening van deze versie een wit randje rond de menuknop heeft, vind je in het donker gemakkelijker de juiste knop. Erg handig als je graag in het donker films kijkt of games speelt.

3. Apple TV 4K is verkrijgbaar in twee uitvoeringen. Voor de eerste mogelijkheid betaal je zo'n 199 euro en krijg je 32 GB opslaggeheugen. De variant met 64 GB geheugen kost 219 euro. Beide versies komen inclusief afstandsbediening, lightning-to-TV kabel en een netsnoer.

De beste Apple TV alternatieven van dit moment

Apple TV is zeker de moeite waard als je je televisie in een multifunctioneel apparaat wilt omtoveren. Er zijn echter ook nog heel wat alternatieven verkrijgbaar, en daar kan je hier meer over lezen:

1. Android TV

Android TV is een nieuwe versie van het welbekende besturingssysteem van dit merk, dat speciaal werd ontworpen voor mediaspelers met een digitaal karakter. Het kan dienen als vervanging voor Google TV, en heeft enkele unieke voordelen. Zo is het interface erop gericht om de zoektocht naar inhoud en spraak te vergemakkelijken.

Ook kan je er heel wat verschillende soorten content mee verzamelen, die afkomstig zijn uit verscheidene media-apps en services. Je kan die data dan integreren met bepaalde nieuwe Google-technologieën, zoals Google Assistant, Knowlegde Graph en meer.

2. NextTD

Vervolgens is er NextTD, de eerste mediaspeler die ruim 1 miljoen apps op HDTV mogelijk maakt. Het platform is gemakkelijk in gebruik en je kan er je favoriete apps op downloaden zonder beperkingen.

Eigenlijk werkt dit systeem een beetje als een touchpad, uitgebreid met verschillende multi-touch en motion-sensor functies. Op die manier kan je nog gemakkelijker je apps openen en uitvoeren.

3. NVIDIA Shield TV

Ten slotte is er NVIDIA Shield TV, een Android-gebaseerde mediaspeler die al sinds 2015 beschikbaar is. Dit systeem geldt als het meest geavanceerde in zijn soort, en dat komt grotendeels doordat het op vlak van entertainment aan alle verwachtingen voldoet.

Je kan gemakkelijk al je favoriete programma's afspelen via de 4K harde schijf, maar het is ook mogelijk om foto's te delen en nieuwe songs te streamen!

Andere bekeken ook:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}