Wat is een HDMI Switch?

Heb jij meerdere apparaten, maar gebruik je elke keer maar één van die apparaten? Waarschijnlijk ben je dan continu in de weer met het verwisselen van de HDMI kabels. Met een HDMI switch is dit verleden tijd.

Alles wordt vandaag de dag aangesloten op de tv met een HDMI en vaak wordt dit gedaan via de televisie. Gelukkig hebben de moderne televisies allemaal meerdere HMDI poorten, maar toch komt er ooit de dag dat alle HMDI poorten in gebruik zijn. Benieuwd naar meer informatie over de HDMI switch? Lees dan snel verder.

Wat is een HDMI switch?

Met een HDMI switch, ook wel een HDMI schakelaar genoemd, sluit je meerdere apparaten aan op 1 scherm. Het beeld kun je afwisselen door de afstandsbediening of door automatische signaaldetectie.
De HDMI switch is een apparaat met meerdere HDMI ingangen, hier kun je meerdere HDMI apparaten op aansluiten.
De uitgang van de HDMI switch steek je in een HDMI poort op je televisie en zo gebruik je voor meerdere apparaten maar één HDMI poort. Over ruimtebesparend gesproken.

Wat doet een HDMI switch?

Een HDMI switch zorgt ervoor dat je niet continu kabels hoeft te verwisselen als je wilt veranderen van apparaat. Door de afstandsbediening kun je gemakkelijk wisselen van kanaal.

Het maakt hierbij niet uit welk apparaat je wilt aansluiten op de HDMI switch. Dit kan dus bijvoorbeeld een dvd-speler, een spelcomputer of een mediabox zijn. Zolang het een HDMI apparaat is kun je deze koppelen.

Als je deze hebt aangesloten op de HDMI switch dan kun je de apparaten aansluiten op één televisiescherm. Je kunt de switch ook aansluiten op een beamer. De apparaten worden dan allemaal weergegeven op dit scherm.

Waar gebruik je een HDMI switch voor? 

Een HDMI switch wordt vaak gebruikt zodat de kabels niet continu verwisseld hoeven te worden. Dit scheelt een hoop stekkerwerk bij de televisie en het is natuurlijk beter voor de kabels.

De HDMI switch wordt niet alleen ingezet in eigen huis. Ook op je werkplek kan een HDMI switch een uitkomst zijn. De HDMI switch kan prima worden ingezet als je continu moet wisselen op één beeldscherm tussen 2 computers bijvoorbeeld.

Tijdens een presentatie kun je bijvoorbeeld meerdere computers aansluiten op één beamer. Zo kan al het materiaal getoond worden van je collega’s vanaf hun eigen computer. 

HDMI switch

Wat kost een HDMI switch gemiddeld en waar komen de prijsverschillen vandaan?

De HDMI switches verschillen erg in prijs. Bij de ene HDMI switch betaal je € 9,99 terwijl je voor de andere makkelijk € 44,99 moet neerleggen. Deze prijsverschillen zijn natuurlijk groot, maar waar komen deze vandaan?

Simpel, de HDMI switch is verkrijgbaar in verschillende versies. Zo betaal je bijvoorbeeld voor een HDMI switch met 3 HDMI poorten € 12,99 en voor een HDMI switch met 5 poorten betaal je € 39,99. De prijs van een HDMI switch is dus afhankelijk van het aantal poorten dat deze heeft.

Naast het aantal HDMI poorten zijn er ook verschillende opties om de HDMI switch te bedienen. Hoe meer opties je hebt hoe duurder de HDMI switch is. Het is dus aan te raden om te kijken naar welke mogelijkheden je wilt of nodig hebt. Zo betaal je niet te veel voor je HDMI switch.

HDMI switch 4K

Er zijn ook HDMI switch varianten verkrijgbaar die 4K resolutie ondersteunt, maar wat houdt dat precies in?

Met 4K resolutie wordt de resolutie aangegeven van een Ultra HD of een UHD. De pixels die hiermee worden bedoeld zijn 3840 x 2160 pixels, dit is dus 8,3 megapixel.

Om een voorbeeld verschil te geven:
Bij een Full HD televisie is het beeldresolutie 1920 x 1080, dit staat gelijk aan 2,07 megapixels.

Zoals je kunt lezen is het verschil in pixels dus ontzettend groot. Een HDMI switch 4K geeft je dus een ultrascherp beeld om van te genieten. Als je van deze resolutie wilt genieten is het echter wel noodzakelijk om een 4k beeldscherm of een televisie met Ultra HD te hebben.

Het verschil tussen HDMI switch en HDMI splitter

Je kunt alle HMDI aansluitingen op apparaten met zowel een HDMI switch als een HDMI splitter met elkaar verbinden. Het verschil tussen HDMI switch en HDMI splitter is echter iets waar veel mensen zich in vergissen en daarom leg ik hier het verschil uit.

Met een HMDI switch wordt het mogelijk om meerdere HDMI bronnen op één HDMI ingang aan te sluiten.
De HDMI splitter, of de HDMI verdeler, gebruik je als je hetzelfde apparaat op meerdere HMDI ingangen wilt aansluiten. Je kunt met een HDMI splitter dus hetzelfde beeld op meerdere televisies afspelen. 

De beste HDMI switches

Natuurlijk is het afhankelijk van jouw eisen en wensen welke HDMI switch het beste is. Je wilt natuurlijk geen aankoop doen waarbij je achteraf spijt krijgt.

Ik heb een geheel eigen selectie van gemaakt met uitsluitend de beste HDMI switches die er op de markt verkrijgbaar zijn. Na al 30 jaar in het vak van televisies te zitten, weet ik met mijn ervaring precies wat jij nodig hebt.

Bekijk hier de beste selectie van HDMI switches.

HDMI switch

HDMI switch 4K - Brightside

HDMI Switch

Tweerichtings HDMI Splitter switch 1-in-2-Out - Tecknet

HDMI switches

Connect 310 UHD 4K HDMI Switch - Marmitek

Top 10 HDMI Switches

Via onderstaande knoppen zie je direct de meest verkochte HDMI Switches bij de populairste webshops in Nederland. Vergeet niet op alle buttons te drukken zodat je kunt zien waar de HDMI Switches momenteel het voordeligste zijn.


Andere bekeken ook:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}